Egészséges, diétás a roppant könnyű az elkészítése: ez a bulgur! Ez az egyik kedvenc saláta receptem, igazi szuperétel: nemcsak egy őrülten ízletes vitaminbomba, de az alacsony szénhidráttartalma rögtön energiaforrásként is hasznos, a zsírraktározás helyett, egyszóval degeszre ehetünk magunkat belőle.
A bulgursaláta története ott kezdődik, hogy van a Tabulleh és a Kisir. Mindegyik hideg olívaolajjal és főtt bulgurral készül, ám Tabulleh-ben a petrezselyem és a citrom dominál, utóbbiban pedig a paradicsom és a menta.
Bulgurból apró és durva szemcséjű, világos és barna kapható. Ha kisebb szemű bulgurt vásárolunk, akkor azt csupán elég forrázni és leszűrni, a nagyobb szemű pedig pár perc főzés után fogyasztható. A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik.
De mi is az a bulgur? A bulgur más néven török búza vagy török rizs. Megtört durumbúza, ami rendkívül gazdag rostban. Törökországban, illetve a Közel-Keleten a legnépszerűbb gabonaféle.
Íme, a kedvenc bulgursaláta receptem!
Hozzávalók 4 főre:
- Bulgur 150 g
- Kígyóuborka 1 db
- Koktélparadicsom 10 db
- Petrezselyem 6 csokor
- Póréhagyma 1 nagy vagy újhagyma 4 db
- Citrom 3 db
- Extra szűz olívaolaj 1 dl
- Só, bors
Elkészítés
- Elkészítjük a bulgurt a fent leírt módon. Megmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk a zöldségeket: hagymát karikára, uborkát kockákra, paradicsomot negyedelve, petrezselymet apróra. Ezeket beleöntjük egy nagy salátástálba. Öntünk rá olívaolajat és ráfacsarjuk a citromok levét is, majd sózzuk, borsozzuk.
- Az elkészült bulgurt hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró hozzáadjuk a zöldségekhez, jól egybekeverjük. Megkóstoljuk, ízesítjük még, ha úgy érezzük. Ha száraz, tegyünk még rá olívaolajat! Pár órát állni hagyjuk tálalás előtt és így lesz tökéletes ez a bulgursaláta.