A juhtúrós sztrapacska (Bryndzové halušky) tradícionális szlovák étel, de hazánkban is igen népszerű: olcsó, laktató és igen finom. Tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, de ez reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A “strapatý” (magyarosan sztrapacska) szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát.

Hozzávalók 4 személyre

  • Füstölt szalonna 20 dkg
  • Hámozott nyers burgonya 80 dkg
  • Tojás 2 db
  • Finomliszt 40 dkg
  • Brindza / juhtúró 40 dkg

Először a szalonnát vágjuk kockákra és pörcöt sütünk belőle. A nyers, hámozott burgonyát daraboljuk fel és a robotgép nagy késű pépesítőjével finomra aprítjuk. Amennyiben nincsen ilyen gépünk, apró lyukú reszelővel lereszelük a nyers krumplit.

Ezután a burgonyapéphez 2 evőkanál szalonnazsírt locsolunk, hozzáadjuk a tojásokat és körülbelül 40 dkg liszttel lágy galuskatésztává keverjük. Forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük és a pörc maradék zsírára szedjük. Rámorzsoljuk a brindzát, megszórjuk pörccel és 8-10 percre forró sütőbe tesszük, hogy a juhtúró kicsit elolvadjon a tetején.

Jó étvágyat!

Juhtúrós Brindzás sztrapacska / galuska – a szlovák hagyományos egytálétel
5 (100%) 2 vote[s]