RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje
2
január 09, / Közzétéve Recept

Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje

A Caponata egy klasszikus szicíliai recept, melyben a főszereplő a padlizsán és a friss zöldségek. Csak Szicíliában, több, mint 30 féle változata ismert és ehhez jönnek még az észak-itáliai variánsok. Palermóban is nagyon népszerű a Caponata! Egy szelet friss, vagy pirítós kenyérrel tálaljuk.

Fogyaszthatjuk forrón főételnek, de hidegen is kiváló előételnek. Sokoldalú fogás, 2-3 napig eláll a hűtőben és 1 óra alatt elkészülünk vele! Azonban nem árt pihentetni 1 órát a sütés előtt, hogy megszabaduljunk a padlizsán kissé kesernyés ízétől.

Hozzávalók 4 adagra

  • Padlizsán 2 db
  • Vöröshagyma 2 fej
  • Paradicsom 4-5 db érett, vagy 250 g konzerv
  • Szárzeller 2-3 db
  • Bazsalikom 4-5 levél
  • Kapribogyó 2 evőkanál
  • Olajbogyó 1 marékkal (50 g)
  • Borecet 3 evőkanál
  • Cukor 1 evőkanál (40 g)
  • Só, bors, oreganó, olívaolaj

Elkészítés

  1. Megmossuk, majd kockákra vágjuk a padlizsánt – a héját nem szükséges levágni. Jól megsózzuk, majd belerakjuk egy tésztaszűrő edénybe, hogy alul ki tudjon csöpögni belőle a felesleges nedvesség. Hagyjuk állni 1 órán át: ez idő alatt ezzel az eljárással meg tudunk szabadulni a padlizsán kissé kesernyés ízétől.
  2. Vékony szeletekre vágjuk a hagymát és közepes lángon egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon pirítjuk. Mikor a hagyma megpuhul, hozzáadhatjuk a kapri- és az olívabogyót, majd pár perc után mehetnek bele a felkockázott paradicsomok is (vagy a konzerv).
  3. 10 perc rotyogást követően pedig hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt és a zellerszár darabokat is a készülő Caponata-hoz. Közben meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal a sült zöldségeket, borsozzuk.
  4. Most hozzáöntjük a cukrot és a borecetet a raguhoz és lefedve főzzük további 15-20 percig. Az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt, és figyeljünk, nehogy megégjen.
  5. A padlizsán megpuhult, az ecet elpárolgott, a cukor édessége kiegyensúlyozza az étel savasságát. Kóstoljuk meg, sózzuk-borsozzuk, ha szükséges. Tálaláskor frissen rátépkedjük a bazsalikom leveleket.

Elkészült a Caponata! Buon appetito!

Kulcsszavak: Caponata, előétel, olasz, padlizsán

Ez is érdekes lehet

Grillezett mézes mustáros csirke
Grillezett mézes mustáros csirke édes-csípős mártással – a nyár kedvenc grill receptje
Minestrone leves olasz recept alapján
Minestrone leves olasz recept alapján
Almás torta
Gyors almás torta recept

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP