RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
2
január 09, / Közzétéve Recept

Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje

Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje

A Caponata egy klasszikus szicíliai recept, melyben a főszereplő a padlizsán és a friss zöldségek. Csak Szicíliában, több, mint 30 féle változata ismert és ehhez jönnek még az észak-itáliai variánsok. Palermóban is nagyon népszerű a Caponata! Egy szelet friss, vagy pirítós kenyérrel tálaljuk.

Fogyaszthatjuk forrón főételnek, de hidegen is kiváló előételnek. Sokoldalú fogás, 2-3 napig eláll a hűtőben és 1 óra alatt elkészülünk vele! Azonban nem árt pihentetni 1 órát a sütés előtt, hogy megszabaduljunk a padlizsán kissé kesernyés ízétől.

Hozzávalók 4 adagra

  • Padlizsán 2 db
  • Vöröshagyma 2 fej
  • Paradicsom 4-5 db érett, vagy 250 g konzerv
  • Szárzeller 2-3 db
  • Bazsalikom 4-5 levél
  • Kapribogyó 2 evőkanál
  • Olajbogyó 1 marékkal (50 g)
  • Borecet 3 evőkanál
  • Cukor 1 evőkanál (40 g)
  • Só, bors, oreganó, olívaolaj

Elkészítés

  1. Megmossuk, majd kockákra vágjuk a padlizsánt – a héját nem szükséges levágni. Jól megsózzuk, majd belerakjuk egy tésztaszűrő edénybe, hogy alul ki tudjon csöpögni belőle a felesleges nedvesség. Hagyjuk állni 1 órán át: ez idő alatt ezzel az eljárással meg tudunk szabadulni a padlizsán kissé kesernyés ízétől.
  2. Vékony szeletekre vágjuk a hagymát és közepes lángon egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon pirítjuk. Mikor a hagyma megpuhul, hozzáadhatjuk a kapri- és az olívabogyót, majd pár perc után mehetnek bele a felkockázott paradicsomok is (vagy a konzerv).
  3. 10 perc rotyogást követően pedig hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt és a zellerszár darabokat is a készülő Caponata-hoz. Közben meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal a sült zöldségeket, borsozzuk.
  4. Most hozzáöntjük a cukrot és a borecetet a raguhoz és lefedve főzzük további 15-20 percig. Az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt, és figyeljünk, nehogy megégjen.
  5. A padlizsán megpuhult, az ecet elpárolgott, a cukor édessége kiegyensúlyozza az étel savasságát. Kóstoljuk meg, sózzuk-borsozzuk, ha szükséges. Tálaláskor frissen rátépkedjük a bazsalikom leveleket.

Elkészült a Caponata! Buon appetito!

  • Tweet
Kulcsszavak: Caponata, előétel, olasz konyha, padlizsán

Érdekes lehet még

Fitnesz cukormentes kókuszgolyó
Fitnesz cukormentes kókuszgolyó
Grillezett mézes mustáros csirke
Grillezett mézes mustáros csirke édes-csípős mártással – a nyár kedvenc grill receptje
Almás “morzsasüti” – természetesen édes desszert
Almás “morzsasüti” – természetesen édes desszert

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP