Teljes elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók a Citromos-Mákos Cukkini Kenyérhez:
- 3 csésze reszelt cukkini (kb. 2 cukkini)
- 2 nagy BIO citrom reszelt héja
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 nagy tojás
- 1 csésze extra szűz olívaolaj
- 2 csésze barna cukor (lazán tömörítve)
- 2 csésze sima liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál mák
- opcionálisan: egy csipetnyi szerecsendió
- opcionálisan: egy kis darált friss gyömbér
Elkészítés:
-
Cukkini lecsöpögtetése: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy kisebb tálban keverd össze a reszelt cukkinit és 1/4 csésze barna cukrot. Tedd át a keveréket egy finom szűrőre, amit egy keverőtál fölé helyezel. Tölts meg egy másik kisebb tálat vízzel, és helyezd közvetlenül a cukkini tetejére, hogy a víz kiürüljön, és a cukkini jól lecsöpögjön.
-
Nedves hozzávalók hozzáadása: Bélelj ki egy kenyérformát sütőpapírral. Egy nagy tálban habard össze a maradék barna cukrot, a tojásokat, a citrom héját és a vaníliát, amíg jól el nem keverednek. Fokozatosan add hozzá az olívaolajat, és habard tovább, amíg teljesen el nem keveredik.
-
Száraz hozzávalók hozzáadása: Add hozzá a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, mákot, szerecsendiót és gyömbért, majd keverd össze óvatosan, amíg csak épphogy el nem vegyülnek.
-
Cukkini hozzáadása: A lecsöpögtetett cukkinit add hozzá a tésztához, és keverd össze, amíg egyenletesen eloszlik.
-
Sütés: Öntsd a tésztát az előkészített kenyérformába. Süsd a sütő középső rácsán kb. 1 óra 10 percig. A kenyér külső héja kemény lesz, és aranybarna színű.
-
Tálalás: Hagyd a kenyért tálban kb. 20 percig hűlni. Vedd ki a formából, szeleteld fel, és tálald. (Bár a hűtött verzió is különösen finom, érdemes kipróbálni.)
Miért fogod imádni ezt a Citromos-Mákos Cukkini Kenyeret?
- Friss és ínycsiklandó: A citrom és a mák tökéletesen illeszkedik a cukkini természetes nedvességéhez, ami egy igazán puha és ízletes kenyeret eredményez.
- Egyszerű és gyors: Az összes hozzávaló könnyen beszerezhető, és a recept gyorsan elkészíthető.
- Tápanyagban gazdag: A cukkini rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így ez a kenyér egy egészséges alternatívát kínál a hagyományos pékáruval szemben.
Tippek:
- Ha szeretnél egy extra ízélményt, tálalás előtt egy kevés citrommal is meglocsolhatod a kenyér tetejét.
- A hűtve is finom, így érdemes akár egy napot is pihentetni, hogy az ízek még jobban összeérjenek.