Nagyanyám marhahúsleves receptje

Ez a marhahúsleves recept klasszikus: minden benne van, aminek benne kell lennie, de ha kedvünk tartja, variálhatjuk is. Szoktam beletenni sáfrányt (még szebb lesz tőle a színe és jó ízt ad a levesnek) de burgonyát is, amikor olyan kedvem van. Lehet több, de kevesebb zöldséggel is készíteni: például elhagyható a karalábé, ha nincs otthon.

Milyen húsból készítsük a marhahúslevest? Igazából minél többféle hús van benne, annál gazdagabb íze lesz a levesnek. Tehetünk bele a marha húsos csont mellett lapockát, marhafarkat (ökör uszály leves) vagy marhalábszárat is.

Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai!

Hozzávalók

  • Marhahús 80 dkg (ökör uszály, oldalas, lábszár, szegy, rostélyos, húsos csontok)
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 5 dkg
  • Sárgarépa 15 dkg
  • Zeller 5 dkg
  • Karalábé 5 dkg
  • Kelkáposzta 5 dkg
  • Hagyma 2 dkg
  • Gomba 2 dkg
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom, paprika 1-1 db
  • Bors (egész) 1 g
  • Só 2 dkg
  • Cérnametélt 5 dkg

Elkészítés

1Megmossuk a marhahúst, feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje.
Lassan forraljuk, közben a habot mindig leszedjük a tetejéről. Míg fő, megpucoljuk a zöldségeket.

2Körülbelül 1-1,5 óra elteltével a megpucolt zöldségeket belerakjuk, és addig főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, sáfránnyal, szerecsendióval…

Csontleves

3A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék.
Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.

4A cérnametéltet külön, sós vízben megfőzzük.
A megfőtt zöldséget és gombát vagy külön tálon szervírozzuk, vagy a leszűrt levesbe tesszük.

Nagyanyám marhahúsleves receptje

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..