BEJELENTKEZÉS

REGISZTRÁCIÓ ELFELEJTETT JELSZÓ?

ELFELEJTETTE AZ ADATAIT?

AAH, VÁRJ, MÁR EMLÉKSZEM!

REGISZTRÁCIÓ

MÁR VAN FIÓKJA? JELENTKEZZEN BE ITT

RECEPTVADÁSZ

  • BEJELENTKEZÉS
  • Nincs termék a kosárban.
  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • SHOP
  • Blog
0
január 10, / Közzétéve Gyógynövény

Csalán a sokoldalú gyógynövény! Receptek csalánnal: csalánleves, csalánfőzelék, csalántea

Csalán a sokoldalú gyógynövény! Receptek csalánnal: csalánleves, csalánfőzelék, csalántea

A Bükki Füvesember, Gyuri bácsi így foglalja össze a csalán jótékony hatásait és buzdít fogyasztására:

A csalán sokoldalú gyógynövény, az egyik legjobb vértisztító, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

gyorgytea.hu
Csalánleves
Csalánleves

Csalánleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg csalán
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors, ecet

A fiatal csalánt megforrázzuk és sós vízben (/alaplében) a fokhagymával együtt megfőzzük. A tejföllel és liszttel behabarjuk, majd 10 percig főzzük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük.

Csalánfőzelék

Főtt tojással, gyermekláncfűvel, pirítóssal tálalhatjuk.

Hasonlóan készítjük, mint a csalánlevest, csak sűrűbb állagúra főzzük.

Hozzávalók:

  • 1 kg csalán
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • fél liter alaplé
  • só, bors, olívaolaj

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy kevés zsiradékon enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csalánt. Kevergetjük néhány percig a csalános-hagymás keveréket, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük. Mikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Sűrűségtől függően, a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy pár csepp ecettel vagy citrom levével ízesítjük. Csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat is, hogy még tartalmasabb legyen.

Csalánfőzelék a tányérban

Csalántea

Szedés után felakasztva szárítsuk, és tároljuk száraz helyen. A csalán leveléből készült teát egész télen fogyaszthatjuk, kellemes ízű, tápanyagokban gazdag, gyógynövény ital.

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Kulcsszavak: csalánfőzelék, Csalánleves, csalántea, gyógynövény

Érdekes lehet még

Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai
Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai
medvehagyma
Medvehagyma a tavasz első gyógynövénye: ezért szedd!
Konyhakerti petrezselyem sokrétű felhasználása
Petrezselyem sokrétű felhasználása, gyógyhatásai és fajtái

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Konyhakerti petrezselyem sokrétű felhasználása

    Petrezselyem sokrétű felhasználása, gyógyhatásai és fajtái

    A petrezselyem ásványokban vitaminokban és vasb...
  • Kakukkfű

    Kakukkfű, mint orvosi növény: természetes antibiotikum

    A kakukkfű zamatos fűszer, ínyencek számára ped...
  • Mandulatej

    Mandulatej készítése

    Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórako...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2021 Receptvadász webáruház by isensce. Minden jog fenntartva.

TOP
%d bloggers like this: