RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 10, / Közzétéve Gyógynövény

Csalán a sokoldalú gyógynövény! Receptek csalánnal: csalánleves, csalánfőzelék, csalántea

Csalán a sokoldalú gyógynövény! Receptek csalánnal: csalánleves, csalánfőzelék, csalántea

A Bükki Füvesember, Gyuri bácsi így foglalja össze a csalán jótékony hatásait és buzdít fogyasztására:

A csalán sokoldalú gyógynövény, az egyik legjobb vértisztító, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

gyorgytea.hu
Csalánleves
Csalánleves

Csalánleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg csalán
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors, ecet

A fiatal csalánt megforrázzuk és sós vízben (/alaplében) a fokhagymával együtt megfőzzük. A tejföllel és liszttel behabarjuk, majd 10 percig főzzük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük.

Csalánfőzelék

Főtt tojással, gyermekláncfűvel, pirítóssal tálalhatjuk.

Hasonlóan készítjük, mint a csalánlevest, csak sűrűbb állagúra főzzük.

Hozzávalók:

  • 1 kg csalán
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • fél liter alaplé
  • só, bors, olívaolaj

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy kevés zsiradékon enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csalánt. Kevergetjük néhány percig a csalános-hagymás keveréket, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük. Mikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Sűrűségtől függően, a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy pár csepp ecettel vagy citrom levével ízesítjük. Csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat is, hogy még tartalmasabb legyen.

Csalánfőzelék a tányérban

Csalántea

Szedés után felakasztva szárítsuk, és tároljuk száraz helyen. A csalán leveléből készült teát egész télen fogyaszthatjuk, kellemes ízű, tápanyagokban gazdag, gyógynövény ital.

  • Tweet
Kulcsszavak: csalánfőzelék, Csalánleves, csalántea, gyógynövény, leves

Érdekes lehet még

közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea)
Aranyvessző gyógyír a vesékre és a húgyutakra
Fűszernövények
Legkedveltebb konyhai fűszernövények
Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP