A Bükki Füvesember, Gyuri bácsi így foglalja össze a csalán jótékony hatásait és buzdít fogyasztására:
A csalán sokoldalú gyógynövény, az egyik legjobb vértisztító, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk. A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
gyorgytea.hu
![Csalánleves](https://receptvadasz.hu/wp-content/uploads/2021/01/csalanleves.jpg)
Csalánleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg csalán
- 3 cikk fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só, bors, ecet
A fiatal csalánt megforrázzuk és sós vízben (/alaplében) a fokhagymával együtt megfőzzük. A tejföllel és liszttel behabarjuk, majd 10 percig főzzük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük.
Csalánfőzelék
![](https://i0.wp.com/receptvadasz.hu/wp-content/uploads/2020/11/csalanfozelek.png?resize=896%2C860&ssl=1)
Hasonlóan készítjük, mint a csalánlevest, csak sűrűbb állagúra főzzük.
Hozzávalók:
- 1 kg csalán
- 3 cikk fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
- fél liter alaplé
- só, bors, olívaolaj
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy kevés zsiradékon enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csalánt. Kevergetjük néhány percig a csalános-hagymás keveréket, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük. Mikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Sűrűségtől függően, a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy pár csepp ecettel vagy citrom levével ízesítjük. Csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat is, hogy még tartalmasabb legyen.
![Csalánfőzelék a tányérban](https://receptvadasz.hu/wp-content/uploads/2021/01/csalan_felhasznalasa_leves_fozelek_gyogynoveny.jpeg)
Csalántea
Szedés után felakasztva szárítsuk, és tároljuk száraz helyen. A csalán leveléből készült teát egész télen fogyaszthatjuk, kellemes ízű, tápanyagokban gazdag, gyógynövény ital.