Császármorzsa smarni búzadara bögrés recept

A császármorzsa:

A bécsi konyha legismertebb édessége, igen népszerű étel. Szegeden és környékén csicsvara néven is emlegetik, de a fedőneve a daramorzsa és a smarni is.
Lehet csak liszttel, csak darával, vagy a kettő keverékével készíteni, amit daramorzsának hívnak. Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.

Itt az én receptem (szerintem így a legfinomabb)

  • Búzadara 1 bögre
  • Tej (2,8%) 1 bögre
  • Vanillincukor 1 tasak
  • Tojás 3 db
  • Kristálycukor ízlés szerint (nálunk elég bele 1 evőkanál, de aki nagyon édesszájú, tehet bele 3-at is), és egy csipet só, hogy jobban kihozza az édességét
  • Citromhéj reszelve
  • Vaj vagy olaj a sütéshez

Elkészítés

1Egy keverőtálban összekeverem a bögre darát, ugyanannyi tejjel és hozzáteszem a cukrokat, majd a citrom héját is ráreszelem. Jól átkeverem és 20 percre állni hagyom. Ezalatt megszívja magát a dara a cukros tejjel.

220 perc elteltével feltöröm a tojásokat is: a sárgáját felverem és a darához keverem, a fehérjét különválasztom egy tálba és keményre verem. Mikor megáll a fehérje a tálban, akkor óvatosan a egybekeverem a darával.

340 g vajat olvasztok egy nagy serpenyőben. Mikor forró, hozzáöntöm a keverőtál tartalmát és folyamatos kevergetés-szaggatás mellett elkészítem az isteni császármorzsát. Akkor jó, ha szép aranybarna az egész. Sárgabaracklekvárral az igazi! 😉 

Császármorzsa elkészítésének egyszerű bögrés receptje: tuti siker!
4.7 (93.33%) 3 votes

1 HOZZÁSZÓLÁS

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..