A diós és mákos bejglit – tekercset – valaha kalácstésztából készítették, olykor patkó formára hajlítva, ám a pozsonyi tésztából sütött (élesztős omlós) kifli még finomabb, és sokkal tovább friss marad.
Pozsonyi kifli is készülhet bejgli tésztából
Egyéb töltelékekkel is tekerik, de a diós-mákos bejgli a klasszikus. Itt egy olyan recept, amivel azok is sikerrel járjanak, akik még sosem, vagy csak ritkán sütöttek bejglit.
Tippek a bejgli elkészítéséhez
- Míg a mákos töltelékhez reszelt citromhéj dukál, a diósat érdemes feldobni egy kis reszelt narancshéjjal!
- A tésztát előző este is elkészíthetjük, 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Még finomabb lesz a töltelék, ha 1/2-1/2 felhasított vaníliarúdból kikapart péppel ízesítjük – vagy bourbon vaníliás cukrot adunk hozzá.
- Ha sülés közben szétreped a bejgli, annak több oka is lehet: vagy több tölteléket tettünk bele a kelleténél, vagy túl vékonyra nyújtottuk a tésztát.
- A kész bejglit lefagyaszthatjuk: a kihűlt tekercsek folpackba csomagolva fagyasztóak. Fogyasztás előtt 7 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten felengedjük.
- A bejgli teteje a kétszeri kenéstől (1. tojás sárgája. 2. fehérje) és annak rászárításától lesz márványos.
Hozzávalók 2 diós, 2 mákos rúd bejglihez
- 600 g finomliszt
- 150 g vaj/margarin
- 100 g sertészsír vagy összesen 250 g margarin
- 15 g élesztő
- 1 csipet só
- 1,5 dl tej
- 50 g porcukor
- 2 tojás + 2 a kenéshez
Előkészületek
- Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos tejben kis cukorral.
- Összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, a zsírral és a sóval. Ezután beleütünk 2 tojást, 50 g porcukrot és összedolgozzuk.
- Munkalapon átgyúrjuk, 4 azonos súlyú kb. 250 g-os cipóra osztjuk, betesszük a hűtőszekrénybe, amíg a kétféle tölteléket elkészítjük.
- A tölteléknek és a tésztának azonos súlyúnak kell lennie, tehát esetünkben 4x250g tésztához 4x250g tölteléket készítünk.
- A töltelékhez 100 g mazsolát forró vízzel leöblítünk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Máktöltelék
- 50 g mazsola
- 3 ek. rum
- 200 g darált mák
- 150 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
A cukorból, 1 dl vízzel szirupot főzünk, amelyen leforrázzuk a mákot majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Diótöltelék
- 50 g mazsola
- 3 ek. rum
- 200 g darált dió
- 150 g cukor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Összekeverjük a diót, a reszelt citrom- és/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Bejgli sütés
A pihent tésztát körülbelül 20X30 cm-es téglalapokká (A/4-es nagyságú lapra) nyújtjuk, és elosztjuk rajta a diós tölteléket úgy, hogy a tészta széleire -kb.1cm- ne kenjünk a masszából. A megkent tészta két szélét behajtjuk, és nem túl szorosan feltekerjük. A hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel).
Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (30 perc). Ezután a konyhába visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát pihentetjük immár meleg helyen, maradhat a konyhaasztalon. Ettől a kétszeri kenéstől lesz szép márványos a tetejük.
A légkeverésés sütőt előmelegítjük 190 °C -ra. Ha nem légkeveréses a sütőnk, a sütést 200 °C -on kezdjük és 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C –ra, félidőben néhány pillanatra kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson – a légkeveréses sütőt nem kell nyitogatni!
A bejgliket megszurkáljuk hústűvel úgy, hogy a tű hegye legalább a bejgli közepéig elérjen, ezzel utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát. Ne villával szúrjuk, mert akkor garantált, hogy kireped!
Az előmelegítet sütőben készre sütjük- ez kb. 30 perc.
Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk. Letakarva hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.