RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
november 14, / Közzétéve Karácsony, Recept

Eredeti pozsonyi kifli recept: diós és mákos patkó

A karácsonyi előkészületekkor mindig előveszem ezt a nagyszerű receptet a nagy Venesztől, hiszen a diós és mákos patkók, azaz a pozsonyi kiflik nélkülözhetetlen elemei nálunk az ünnepeknek. Sokkal jobban szeretek patkókat csinálni, mint bejglit és jobban is fogy. A tésztája ugyanaz a pozsonyi kiflinek, mint a bejglinek, tehát ez a recept használható a mákos és diós bejgli elkészítéséhez is, csak a tésztát nem ovál, hanem téglalap alakúra nyújtjuk és felsodorva egyenesen hagyjuk.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 60 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1/2 dkg só
  • 40 dkg mák
  • 40 dkg dió
  • fahéj
  • 1/2 citrom
  • 4 dkg morzsa

A pozsonyi patkók v. kiflik elkészítése

A lisztet, vajat, zsírt és a 8 dkg porcukrot egy deszkán elmorzsoljuk. 1 dkg élesztőt 2 deciliter langyos tejben feloldunk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást a sót majd az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és cipóba formáljuk, majd ovális alakúra nyújtjuk. 3 darabot mákos, 3 darabot diós töltelékkel megtöltünk úgy, hogy lapos késsel egész tészta széléig rákenjük a sűrű tölteléket bele sodorjuk kifli formájúra és gyengén zsírozott tepsibe rakjuk megfelelő távolságban egymástól. Tojással megkenjük félóráig meleg helyen tartjuk utána ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük.

Máktöltelék

26 dkg cukorból, 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amelyen leforrázzuk a mákot majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a késhegynyi fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék

22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, citromhéjat és a 4 dkg zsemlemorzsát (ha túl lágy). A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Jó meleg sütőben sütjük 200 °-on.

Így készül a diós és a mákos bejgli is, csak a tésztát nem ovális hanem téglalap alakúra nyújtjuk és felsodorva egyenesen hagyjuk. Figyeljünk arra, hogy a töltelék se túl sűrű se híg ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped.

Egyébként kóstoltátok már a gesztenyés verziót? Az is isteni!

  • Tweet
Kulcsszavak: bejgli, diós, gesztenyés, kifli, mákos, patkó, pozsonyi, sütemény

Érdekes lehet még

Recept keresése hozzávaló alapján
Recept keresése hozzávaló alapján
Kimchi
Kimchi készítése
Konyhai mértékegységek és mennyiségek: sütés-főzés mérleg nélkül
Konyhai mértékegységek és mennyiségek: sütés-főzés mérleg nélkül

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP