A karácsonyi előkészületekkor mindig előveszem ezt a nagyszerű receptet a nagy Venesztől, hiszen a diós és mákos patkók, azaz a pozsonyi kiflik nélkülözhetetlen elemei nálunk az ünnepeknek. Sokkal jobban szeretek patkókat csinálni, mint bejglit és jobban is fogy. A tésztája ugyanaz a pozsonyi kiflinek, mint a bejglinek, tehát ez a recept használható a mákos és diós bejgli elkészítéséhez is, csak a tésztát nem ovál, hanem téglalap alakúra nyújtjuk és felsodorva egyenesen hagyjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 60 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 1/2 dkg só
- 40 dkg mák
- 40 dkg dió
- fahéj
- 1/2 citrom
- 4 dkg morzsa
A pozsonyi patkók v. kiflik elkészítése
A lisztet, vajat, zsírt és a 8 dkg porcukrot egy deszkán elmorzsoljuk. 1 dkg élesztőt 2 deciliter langyos tejben feloldunk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást a sót majd az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és cipóba formáljuk, majd ovális alakúra nyújtjuk. 3 darabot mákos, 3 darabot diós töltelékkel megtöltünk úgy, hogy lapos késsel egész tészta széléig rákenjük a sűrű tölteléket bele sodorjuk kifli formájúra és gyengén zsírozott tepsibe rakjuk megfelelő távolságban egymástól. Tojással megkenjük félóráig meleg helyen tartjuk utána ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék
26 dkg cukorból, 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amelyen leforrázzuk a mákot majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a késhegynyi fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Diótöltelék
22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, citromhéjat és a 4 dkg zsemlemorzsát (ha túl lágy). A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Jó meleg sütőben sütjük 200 °-on.
Így készül a diós és a mákos bejgli is, csak a tésztát nem ovális hanem téglalap alakúra nyújtjuk és felsodorva egyenesen hagyjuk. Figyeljünk arra, hogy a töltelék se túl sűrű se híg ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped.
Egyébként kóstoltátok már a gesztenyés verziót? Az is isteni!