A gránátalma egy finom gyümölcs, ami számos egészségügyi ellátásra alkalmas. Többek között vírusellenes, antioxidáns és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor és a zöld tea. Köszönhető ez a benne található háromféle polifenol jelenlétének.
Milyen egészségügyi problémákra nyújthat megoldást a gránátalma és hogyan tudjuk beépíteni a táplálkozásunkba? Kiderül a következő sorokból!
Alacsony kalória-, magas rosttartalom
Alacsony kalória- és magas rosttartalma nyomán a gránátalma kiváló méregtelenítő és testsúly csökkentő csodafegyver.
Vitaminokban gazdag
A gránátalma C-, valamint K-vitamin tartalmánál fogva erősíti az immunrendszer működését, hozzájárul az erős, egészséges csontok fenntartásához. Egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.
E- és B-vitamin tartalma fontos szerepet játszik az alapvető testi funkciók szabályozásában és a sejtek védelmében.
Ami miatt a legtöbben mégis beépítik a napi szintű táplálkozásukba, az a rákmegelőző hatása. A gránátalma fogyasztásával nagy mennyiségű antioxidánst tudunk szervezetünkbe juttatni: ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok lebontása során keletkező szabadgyököktől.
Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet
A flavonidok jótékony hatása a szív és érrendszer karbantartásában is megjelenik. A gránátalma magja erősen ajánlott a hipertóniás betegek számára, hiszen anélkül csökkenti a szerveztünk vérnyomását, hogy közben mellékhatásokat okozna.
A gránátalmával természetesen, mégis hatékonyan lehet kezelni a koleszterinszintet. Leginkább az LDL vagyis a rossz koleszterinre van drasztikus hatása.
Emellett csökkenti a trombosis-hajlamot, elősegíti az egészséges vérkeringést és optimalizálja a sejtek oxigénellátását.
A gránátalma fogyasztása továbbá:
- Csökkenti a prosztatarák kockázatát
- Növeli a sperma minőségét és javítja a merevedési zavarokat
- Fogyasztása csökkenteni a koraszülés esélyét terhesség alatt
- Természetes inzulin
- Helyreállítja a szervezet hormonháztartását
- Gyulladáscsökkentő
Hogyan tudjuk kifejteni a magokat? A gránátalma pucolása a legegyszerűbben | by Jamie Oliver:
A gránátalmának a szezonja szeptembertől januárig van, éppen tökéletes a szervezetünk számára immunerősítésnek a téli megfázásos időszakban.
Vásárláskor figyeljünk a következőkre: kemény, sérülésmentes példányokat válasszunk. Általában darab áron vannak, ezért keressük a nagyobb, érett mélyvörös színű gyümölcsöket, melyeknek a külső héja mentes a penésztől és egyéb hibáktól.
Tipp a felhasználásához
A kedvenc gránátalma saláta receptem egy pesti autentikus török gyros büfében kínált petrezselymes gránátalmasaláta kicsit továbbfejlesztett változata. A kis utcában lévő gyrososnál a mamika nem győzte készíteni ezt a mennyei salátát, ki kellett fogni, hogy ne legyen üres a kínálótál!
A gyrosos már nincsen meg, de a recept tovább él! Íme hát:
Hozzávalók 3-4 főre
- Rengeteg friss petrezselyem (nyugodtan vegyünk egy tizes csomaggal a piacon)
- 3-4 egészséges gránátalma
- Jó minőségű olívaolaj
- Méz (ízlés szerint)
- 1 citrom kifacsart leve
A gránátalma magjait valamint az apróra vágott petrezselymet összekeverjük, ráfacsarunk egy egész citromot (közben a tenyerünkkel felfogjuk a citrom magokat) és alaposan meglocsoljuk az egészet olívaolajjal. Ízlés szerint csurgathatunk rá mézet. Ha kibírjuk, akkor a hűtőbe tesszük, kicsit összeérik, még finomabb lesz.
Igazi C-vitaminbomba!!!