Nagyon egyszerű a Besamel mártás elkészítése, mindössze 5 hozzávalóból áll. A lépéseket követve csomómentes, finom fehérmártást kapunk.
A csőben sült ételekhez, rakott tésztákhoz, zöldségekhez remekül passzol ez a sűrű, krémes mártás. Mivel csak só és bors ízesíti, ezért nem túl fűszeres, hagyja érvényesülni az ételek ízét.
Hozzávalók
- Tej 3 dl
- Liszt 2 evőkanál
- Vaj 5 dkg
- Őrölt fehérbors 5 gramm
- Só 1 dkg
Hagyományos Besamel mártás elkészítése
- Melegítsük a tejet egy kis edényben.
A kicsit több, mint a fele vajból és az egész lisztből fehér rántást készítünk, hagyjuk egy kicsit hűlni. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg a rántás, mert akkor nem lesz szép fehér a besamel. - Ezután hozzákeverjük a rántásunkhoz forró tejet. Sima krémmé dolgozzuk gyors mozdulatokkal a habverővel. Így dolgozva csomómentes lesz az eredmény. Sózzuk-borsozzuk, és kis lángon főni hagyjuk.
- A maradék vajat belemorzsolgatjuk (montírozás). Közben a habverővel folyamatosan kevergetjük, le ne égjen. Addig főzzük, míg felforr és kellően be nem sűrűsödik. Megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval is.