Nagyon egyszerű és gyors zabkeksz recept, olcsó hozzávalókból, amit elrontani sem lehet! Ez a zabpelyhes keksz változat mazsolával és durvára vágott dióval készült, de süthetjük étcsokoládés dararabokkal is, vagy azzal, amit éppen megkívánunk (pl. aszalt gyümölcsök vagy alma). Nem túl édes, éppen tökéletes – mondta eddig mindenki, aki kóstolta. Finomabb, mint a bolti, de komolyan!
A tökéletes zabpelyhes keksz alapreceptje:Előkészületi idő: 10 percSütőben: 12 percKész: 22 perc alatt
Hozzávalók 4 főre:
- Vaj 125 g (vagy kókuszzsír)
- Barnacukor 90 g (megfelel a kristálycukor is)
- Zabpehely 125 g
- Liszt 100 g
- Tojás 1 db
- Szódabikarbóna 1 teáskanál
- Őrölt fahéj (ízlés szerint, nálam 1 teáskanál az is)
- Só 1 csipet
- Diós-mazsolás változat:
- Mazsola 100 g
- Dió 50 g
- Étcsokoládés változat:
- Étcsokoládé durvára vágva 100 g
- Almás változat:
- Alma 1 db reszelve
Elkészítés
- A cukorral és a tojással jól kikeverjük a puha vajat egy keverőtálban. Hozzátesszük a csipet sót, a szódabikarbónát, a fahéjat majd a lisztet is és alaposan összeforgatjuk. Ezután mehet bele a zabpehely, a durvára vágott dió és a mazsola, majd ezeket jól összedolgozzuk. (Amikor van időm, berakom a hűtőbe 20-30 percre pihenni, jobban összeáll és könnyebb lesz vele dolgozni.)
- Elővesszük a tepsit, kibéleljük sütőpapírral. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kézzel ügyesen meg lehet formázni a keksz darabokat, de arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl vékony, se túl nagy. Legalább 3-4 cm-re kell egymástól tenni, mert sütés közben még szétterülnek.
- 10 perc után már lehet figyelni, 12 perc elteltével már aranybarna színűek, én így szeretem. Ekkor kiveszem a tepsit és úgy, ahogy van, hagyom kihűlni. Melegen még puhák a kekszecskéink, sütés után 1-2 órával már roppanós állagúak, néhány nappal később fogyasztva (kihűlve, csatos üvegben eltéve) pedig valahogy még finomabbá érnek! Ha marad későbbre?
Jó majszolást!