Így kell tökéletes tésztát főzni ? tésztafőzés alaprecept

Adagonként 100 g tésztával szoktam számolni, egyszerű: például 4 főre 400 g.

A tésztát nem kell megmosni főzés előtt, nem tesz neki jót.

Lépések:

1Felrakjuk a vizet forrni egy nagy, magas edénybe (a jó tésztát bőséges vízben főzzük) erős lángon.

Rárakjuk a fedelet, így hamarabb felforr a víz.

2Ha már zubog a víz, teszünk hozzá sót. Ez egyrészt ízlés dolga – ki mennyire szereti sósan -, másrészt só és só erőssége között is jelentős különbségek vannak.

Példa: 400 g tésztát 5 liter vízben 2 evőkanál Himalája sóval készítve szerintem pont megfelelő.

3Mehet a zubogó sós vízbe a tésztánk. Olajat nem kell rakni hozzá.

A fedőt levéve főzöm, továbbra is nagy lángon.

Így kell tökéletes tésztát főzni 4A tészta ?al dente? a csomagoláson feltüntetett ideig főzve. Ha forró szószhoz keverjük, akkor érdemes 1-2 perccel hamarabb átmerni tésztaszűrővel, mert ott még tovább fő.

Jó tudni:

A forró tészta, még leszűrve is tovább puhul. Ezért ha ?al dente? szeretnénk elkészíteni, de nem kívánjuk egyből tálalni, akkor mossuk át hideg vízzel, hogy lehűljön. Azonban kétség kívül más íze lesz ilyenkor.

A tészta friss főzőleve még mindig jobb – például szószokhoz adagolva -, mint a tiszta csapvíz az ételbe. Ennek oka a só és a keményítő jelenléte, mely gazdagítja a fogást.

A sót pótolhatjuk az ételünkre, de ha elsózzuk, akkor azt már nem fordíthatjuk vissza: inkább óvatosabbak legyünk ízesítéskor!

HOZZÁSZÓLÁS

Kérem írja be a hozzászólását!
Kérem írja be a nevét ide

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..