RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
november 17, / Közzétéve Desszert, édesség, Recept

Vajjal hajtogatott élesztős tészta készítése

Így is ismerheted: élesztős vajastészta, hajtogatott élesztős tészta, félvajas tészta, plunderteig, dán tészta, blundel tészta vagy croissant tészta.

A vajjal hajtogatott élesztős tészta sok péksüteménynek, például a croissantnak, a diós vagy kakaós csigának, mindenféle papucsnak (mákos, diós..) és a túrós batyunak lehet az alapja.

Átmenetet alkot az élesztős tészták és a vajas tészták között. A tészta a kettős lazítás eredményeként levelesen laza szerkezetű lesz.

Alapanyagok:

  • 60 dkg vaj (esetleg sütőmargarin),
  • 1 kg finomliszt,
  • 5 dl langyos tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 5 evőkanál (10 dkg) kristálycukor,
  • 1 kiskanál (1 dkg) só,
  • 2 tojássárgája kenéshez, 2 a tésztába

Élesztős vajastészta készítésének lépései:

  1.  a nyersanyagok előkészítése,
  2.  a vajas rész készítése és pihentetése: a vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőszekrényben pihentetjük. A vajat sütőmargarinnal is helyettesíthetjük.
  3.  az előtészta elkészítése: ezt a fennmaradt anyagokból készítjük el. Először az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, tojássárgájával, cukorral, sóval meggyúrjuk a lisztes tésztarészt. A tejet fokozatosan adjuk a tésztához, míg megfelelő, lágyabb állományú nem lesz.
  4.  a vajas rész beburkolása: a vajas gyúrást végezhetjük géppel vagy kézzel munkaasztalon. Ügyeljünk arra, hogy a beburkolt vaj ne legyen túl kemény. Ha az előtészta sima, csomótlan, kezd elválni az asztaltól vagy az edény falától, lisztezett munkaasztalon gömbölyítjük és bevagdossuk. Az előtésztát meleg helyen 20-30 percig pihentetjük.
  5.  a tészta hajtogatása és pihentetése: a tésztát kinyújtjuk 2-3 cm vastagra.
  6.  a tészta alakítása, töltése: a kinyújtott tésztáról lesöpörjük a lisztet, majd három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, erről is leseperjük a lisztet, majd a jobb oldali részt ráhajtjuk a kettős tésztarétegre. Ezt a hajtogatási módot – amikor is három tésztaréteg kerül egymásra – egyszerű hajtogatásnak nevezzük. A tészta hosszát egyharmadára csökkentettük, vastagságát háromszorosára növeltük. Meglisztezzük az asztalt és a tészta felületét, majd a tésztát 90 fokkal elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. A liszt lesöprése után négy egyenlő részre osztjuk be a tésztát, a két szélső részt ráhajtjuk a két belső részre, majd a két kétszeres vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Ezt a hajtogatási módot – amikor is négy tésztaréteg kerül egymásra –kettős hajtogatásnak nevezzük. A két hajtás után a tésztát hűtőszekrényben pihentetjük. Célszerű nedves ruhával letakarni, hogy ne száradjon, ne cserepesedjen ki a tészta felülete. Legalább egy órás pihentetés után még egy kettős hajtogatást végzünk a tésztán. Jól szervezett nagyüzemben a tészta gyúrását és a két hajtogatást a délutáni műszakban elvégzik, a harmadik hajtogatást és a tészta alakítását, sütését az éjszakai vagy délelőtti műszak végzi el. A harmadik hajtogatás után újra hűvös helyen pihentetjük a tésztát. Nyújtás, darabolás, töltés, formázás, kenés stb. is ise tartozik.
  7. tészta pihentetése: A tésztából kialakított süteményeket sütőlemezre helyezzük, és 15-20 percig érleljük. 
  8.  sütés: a kelesztés után a süteményeket megkenjük tojással és két ütemben sütjük. Először forróbb, 210-230 Cº körüli hőmérsékleten sütünk, majd kevésbé forró, enyhén gőzös sütőtérben fejezzük be a sütést.
Élesztős vajastészta hajtogatása

Ebből a mennyiségből kb 30 adag jön ki.

  • Tweet
Kulcsszavak: blundel tészta, diós csiga, élesztős tészta, hajtogatott tészta, pékáru, recept, vajas tészat

Érdekes lehet még

Recept keresése hozzávaló alapján
NAGYSZERŰ ÉTELEK EGYSZERŰEN ELKÉSZÍTVE LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Vajas galuska elkészítése
Vajas galuska elkészítése
Hagyományos palócleves elkészítése
Palócleves őzhúsból (vagy egyéb húsból – tökéletes alaprecept)

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP