RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
november 17, / Közzétéve Desszert, édesség, Recept

Vajjal hajtogatott élesztős tészta készítése

Így is ismerheted: élesztős vajastészta, hajtogatott élesztős tészta, félvajas tészta, plunderteig, dán tészta, blundel tészta vagy croissant tészta.

A vajjal hajtogatott élesztős tészta sok péksüteménynek, például a croissantnak, a diós vagy kakaós csigának, mindenféle papucsnak (mákos, diós..) és a túrós batyunak lehet az alapja.

Átmenetet alkot az élesztős tészták és a vajas tészták között. A tészta a kettős lazítás eredményeként levelesen laza szerkezetű lesz.

Alapanyagok:

  • 60 dkg vaj (esetleg sütőmargarin),
  • 1 kg finomliszt,
  • 5 dl langyos tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 5 evőkanál (10 dkg) kristálycukor,
  • 1 kiskanál (1 dkg) só,
  • 2 tojássárgája kenéshez, 2 a tésztába

Élesztős vajastészta készítésének lépései:

  1.  a nyersanyagok előkészítése,
  2.  a vajas rész készítése és pihentetése: a vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőszekrényben pihentetjük. A vajat sütőmargarinnal is helyettesíthetjük.
  3.  az előtészta elkészítése: ezt a fennmaradt anyagokból készítjük el. Először az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, tojássárgájával, cukorral, sóval meggyúrjuk a lisztes tésztarészt. A tejet fokozatosan adjuk a tésztához, míg megfelelő, lágyabb állományú nem lesz.
  4.  a vajas rész beburkolása: a vajas gyúrást végezhetjük géppel vagy kézzel munkaasztalon. Ügyeljünk arra, hogy a beburkolt vaj ne legyen túl kemény. Ha az előtészta sima, csomótlan, kezd elválni az asztaltól vagy az edény falától, lisztezett munkaasztalon gömbölyítjük és bevagdossuk. Az előtésztát meleg helyen 20-30 percig pihentetjük.
  5.  a tészta hajtogatása és pihentetése: a tésztát kinyújtjuk 2-3 cm vastagra.
  6.  a tészta alakítása, töltése: a kinyújtott tésztáról lesöpörjük a lisztet, majd három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali tésztarészt ráhajtjuk a középső részre, erről is leseperjük a lisztet, majd a jobb oldali részt ráhajtjuk a kettős tésztarétegre. Ezt a hajtogatási módot – amikor is három tésztaréteg kerül egymásra – egyszerű hajtogatásnak nevezzük. A tészta hosszát egyharmadára csökkentettük, vastagságát háromszorosára növeltük. Meglisztezzük az asztalt és a tészta felületét, majd a tésztát 90 fokkal elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. A liszt lesöprése után négy egyenlő részre osztjuk be a tésztát, a két szélső részt ráhajtjuk a két belső részre, majd a két kétszeres vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Ezt a hajtogatási módot – amikor is négy tésztaréteg kerül egymásra –kettős hajtogatásnak nevezzük. A két hajtás után a tésztát hűtőszekrényben pihentetjük. Célszerű nedves ruhával letakarni, hogy ne száradjon, ne cserepesedjen ki a tészta felülete. Legalább egy órás pihentetés után még egy kettős hajtogatást végzünk a tésztán. Jól szervezett nagyüzemben a tészta gyúrását és a két hajtogatást a délutáni műszakban elvégzik, a harmadik hajtogatást és a tészta alakítását, sütését az éjszakai vagy délelőtti műszak végzi el. A harmadik hajtogatás után újra hűvös helyen pihentetjük a tésztát. Nyújtás, darabolás, töltés, formázás, kenés stb. is ise tartozik.
  7. tészta pihentetése: A tésztából kialakított süteményeket sütőlemezre helyezzük, és 15-20 percig érleljük. 
  8.  sütés: a kelesztés után a süteményeket megkenjük tojással és két ütemben sütjük. Először forróbb, 210-230 Cº körüli hőmérsékleten sütünk, majd kevésbé forró, enyhén gőzös sütőtérben fejezzük be a sütést.
Élesztős vajastészta hajtogatása

Ebből a mennyiségből kb 30 adag jön ki.

  • Tweet
Kulcsszavak: blundel tészta, diós csiga, élesztős tészta, hajtogatott tészta, pékáru, recept, vajas tészat

Érdekes lehet még

Lebbencsleves egyszerűen elkészítve
Lebbencsleves egyszerűen elkészítve
Burgonyás pogácsa élesztő nélkül
Burgonyás pogácsa II. recept
Avokádókrém (Guacamole) elkészítése
Avokádókrém (Guacamole) elkészítése

ÉRDEKES TARTALMAK

  • gofri

    A tökéletes gofri elkészítése

    Ez az egyetlen gofri recept, amelyre szükséged ...
  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP