A juhtúrós sztrapacska (Bryndzové halušky) tradícionális szlovák étel, de hazánkban is igen népszerű: olcsó, laktató és igen finom. Tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, de ez reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A “strapatý” (magyarosan sztrapacska) szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát.
Hozzávalók 4 személyre
- Füstölt szalonna 20 dkg
- Hámozott nyers burgonya 80 dkg
- Tojás 2 db
- Finomliszt 40 dkg
- Brindza / juhtúró 40 dkg
- Só
Először a szalonnát vágjuk kockákra és pörcöt sütünk belőle. A nyers, hámozott burgonyát daraboljuk fel és a robotgép nagy késű pépesítőjével finomra aprítjuk. Amennyiben nincsen ilyen gépünk, apró lyukú reszelővel lereszelük a nyers krumplit.
Ezután a burgonyapéphez 2 evőkanál szalonnazsírt locsolunk, hozzáadjuk a tojásokat és körülbelül 40 dkg liszttel lágy galuskatésztává keverjük. Forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük és a pörc maradék zsírára szedjük. Rámorzsoljuk a brindzát, megszórjuk pörccel és 8-10 percre forró sütőbe tesszük, hogy a juhtúró kicsit elolvadjon a tetején.
Jó étvágyat!