Kipróbált zabpalacsinta receptek a tökéletes napindítókhoz, az egészséges reggelikhez! Összegyűjtöttem a receptkönyvem legjobb zabpalacsinta receptjeit – fel is turbóztam őket egy-két szuper tippel- ezek között található hagyományos almás zabpalacsinta vagy tojás nélküli vegán banános zabpalacsinta recept is, kiválóan illeszthetők a paleo étrendbe. Ezek mellett különböző verziókkal is kedveskedtem 🙂 pl. proteines zabpalacsinta, áfonyás zabpalacsinta, vagy az erdei gyümölcsös svéd verzió, ami ugyanolyan mint a hagyományos palacsintánk, csak sokkal egészségesebb. Csak hogy ne unjuk meg ezt az isteni reggelit..

A zabpalacsinta elkészítésének titkai: ettől lesz jó a palacsintatészta!

Kezdem az első titokkal. Sütőpor és só. Ezeket ne hagyjuk ki belőle, különben tapadós zabpalacsintákat fogunk a tányérra tenni, aminek senki sem fog örülni. A sütőpor és a só nagyon fontos hozzávalói a zabpalacsintához, csak pár csipetnyi kell belőlük, mégis elengedhetetlenek a sütéshez.

Most figyeljetek: almaecet. Bizony, az almaecet reakcióba lép a szódabikarbónával és segíti a levegős, szép állagú zabpalacsinták elkészítését. Ráadásul nagyon egészséges az almaecet, próbáljuk ki bátran az almás zabpalacsinták készítésénél. Ettől lesz könnyű, levegős állagú a tészta. Amennyiben nem teszünk bele ecetet, a szódabikarbóna is elmaradhat, de a sütőport és a csipet sót ebben az esetben se felejtsük ki!

További tippek a tökéletes zabpalacsinta elkészítéséhez:

  • Ne legyen forró a serpenyő. Palacsinta sütésekor ne használjunk nagy lángot, közepes-alacsony hőfokon süssük, különben csúnyán megégnek a zabpalacsinták.
  • Ne nyomkodjuk meg a palacsintákat sütés közben, ellenőrizve, hogy átsültek-e… Az egyik oldalon kb. 3-4 percig, a másik oldalon pedig 1-2 percig tart a sütés.
  • A zabpalacsinták nem lesznek buborékosak, tehát ne várjuk ezt a jelet.
  • A palacsintatészta elkészítése után várjunk 5-10 percet, mindig hagyjuk pihenni egy kicsit a masszát. Viszont sütés előtt keverjük át, mert a liszt leülepszik a keverőtál aljára.

A tökéletes zabpalacsinta recept alap hozzávalói

  • Liszt és zabpehely vagy kizárólag zabpehely (opciók: pl. zabpehelyliszt, mandulaliszt, gluténmentes liszt, liszt keverék)
  • Tej (pl. lehet cukrozatlan mandulatej, kókusztej, rizstej, zabtej)
  • Kókuszolaj vagy vaj a sütéshez
  • Só, sütőpor – szódabikarbóna és almaecet
  • Méz és vanília kivonat csak az ízek fokozásáért

Amennyiben ezek megvannak, indulhat a sütés!

zabpalacsinta

Proteines zabpalacsinta recept

Amennyiben a proteines zabpalacsintával próbálkoznánk, akkor nagyon ügyeljünk az arányokra. A protein minőségétől, felszívódási sebességétől, márkájától függően kell keverni, semmiképp se kezdjük a következő aránynál többel az első próbálkozás során: 30 gramm protein, 120 gramm zabliszt. A gyors felszívódású fehérje nagyon szárít, így törékeny, más halmazállapotú palacsinták lesznek lesz, ha túl sok proteinnel gazdagítjuk (köszi: peakshop.hu). Amennyiben az állag rendben van, merészebbek is lehetünk, próbálkozhatunk 50 gramm protein, 100 gramm zabliszt aránnyal.

  • 1 csésze zabpehely
  • 1 banán
  • 2 nagy méretű tojás
  • 1/2 csésze tojásfehérje
  • 3 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1–2 mérőkanál protein por
  • 2 teáskanál őrölt lenmag (opcionális, de kiváló fehérjeforrás a lenmag protein!)
  • kedvenc zsiradék sütéshez

Ehhez a recepthez nem kell tej, mert az egész tojás, a tojásfehérje és a banán kellő nedvességet ad. Minden hozzávalót beletesszük a turmixgépbe, majd alaposan összekeverjük. Állni hagyjuk 5-10 percig, ezalatt felmelegítjük a serpenyőt. Mégegyszer rányomunk a blenderre, majd elkezdjük kisütni a proteines zabpalacsintáinkat.

Köszi a lenmag tippet : pinchofyum

Banános zabpalacsinta – vegán és gluténmentes zabpalacsinta recept

Banános zabpalacsinta hozzávalók:

Banános zabpalacsinta
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 csésze mandulatej (vagy más növény alapú tej, pl. zabtej)
  • 2 csésze zabpehely (nagy- vagy kisszemű zabpelyhet választhatunk, figyeljünk oda vásárláskor, hogy gluténmentes legyen, ha ez fontos)
  • 1 közepes érett banán
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt szerecsendió (opcionális)
  • 1/2 teáskanál jó minőségű só
  • 3 evőkanál akácméz
  • 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál kókuszolaj vagy vegán vaj a sütéshez (ez kihagyható, ha tapadásmentes serpenyőt használunk)
  1. A palacsintatészta egyszerűen elkészíthető blenderben. Először őröljük a zabot lisztté a turmixgépben kb. 2 perc alatt. Kész a zablisztünk, ezt tegyük félre egy picikét egy tálba.
  2. Most tegyük a keverőedénybe sorba a következő hozzávalókat: evőkanál ecet, egy csésze mandulatej, szódabikarbóna, só, fahéj, vanília, felszeletelt pucolt banán. Kapcsoljuk be ismét a turmixgépet, keverjük homogén állagúra az összetevőket. Amennyiben ez megvan, hozzárakhatjuk a zablisztet a “masszához” és keverjük át az egészet alaposan majd hagyjuk a tésztát kb. 5 percig pihenni. Tartsuk be a leírt mértékegységeket, mert ha túl hígra keverjük, nem lesznek vastagok a zabpalacsintáink, egyszerűen szétterülnek.
  3. Ezalatt melegítsünk egy hagyományos vagy tapadásmentes serpenyőt közepes hőmérsékletre. Akkor elég meleg, ha néhány csepp vizet permetezünk a serpenyőbe és ezek a cseppek sisteregnek. Ha a serpenyő tapadásmentes, akkor nincs szükség olajra / vegán vajra. Ellenkező esetben érdemes megolvasztani egy kis kókuszolajat a serpenyőben a zabpalacsinták sütése előtt. Egy pici kókuszzsír nemcsak a tésztába jön jól, de szilikonecsettel érdemes átkenni a serpenyőt (köszi: masteszta.com).
  4. Öntsünk kb. 1/3 csésze palacsintatésztát a serpenyőre. Süssük 2-3 percig, amíg szépen elkezd felemelkedni a széle.
  5. Fordítsuk meg, süssük át a másik oldalukat is. Fontos, hogy a zabpalacsinták közepe átsüljön, színük szép aranybarna legyen. Ha túlságosan barnák, de nem sültek még át, akkor csökkentsünk a sütési hőmérsékleten, hagyunk időt nekik.
  6. Tálaljuk a választott öntetekkel: méz, gyümölcsök, csokoládéreszelék…stb.

Áfonyás zabpalacsinta titka: a serpenyőbe helyezzünk pár szem áfonyát minden új palacsinta sütése előtt, így a massza szépen bekebelezi az áfonyadarabokat és gyönyörűen belesül. Ezt tehetjük csokoládépehellyel is.

Almás zabpalacsinta – vegán és gluténmentes

Az almás zabpalacsintát hasonlóan készítem, mint a banános verziót, tehát a fenti recept alapján, csak a banánt lecserélem almára. A palacsinta tészta süthető tojás nélkül is, de tojás hozzáadásával azért más állagot kapunk, ezt el kell ismerni. Akinek nincsen tiltólistán a tojás, az mindenképp tegyen bele. Mikor sikerül jó minőségű házi tojást vennem, én rakok bele, ilyenkor így néz ki a hozzávalóim listája:

Almás zabpalacsinta
Almás zabpalacsinta
  • 1 csészényi zabpehely
  • 1 méretes bio tojás
  • 2 teáskanál kókuszolaj vagy vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál só
  • 1 nagy reszelt alma illetve 1 csésze almaszósz vagy almapüré

Mindent belerakok a blenderbe, egyszerű és nagyszerű.

Almás-fahéjas szósszal mennyei finomságot tudunk az asztalra varázsolni reggelente, hogy igazán jól induljon a nap!

Fitt reggeli: almás-fahéjas palacsinta zablisztből

Svéd zabpalacsinta

A svéd zabpalacsinta olyan, mint a hagyományos palacsintánk, amihez szoktunk, csak sokkal egészségesebb: a zab ugyanis lassan felszívódó szénhidrátforrás és magas rosttartalma miatt jobban laktat.

Svéd zabpalacsinta
  • 4 nagy tojás
  • 600 ml tej
  • 400 ml zabliszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat (isteni illat lesz az egész konyhában tőle sütés közben, ha másért nem, márcsak ezért kaparjunk bele egy fél vanília rudacskát)
  • 1 evőkanál olvasztott vaj sütéshez
  • csipet só

Keverjük el a zablisztet, a sütőport és a sót egy keverőedénybe (először mindig a száraz hozzávalókkal kezdjük). Ezután adjuk hozzá a tej felét és addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz. Adjuk hozzá a tej többi részét is, a tojásokat, vaníliát és az olvasztott vaj felét. Ezután hagyjuk, hogy a tészta pihenjen, duzzadjon körülbelül 10 percig.

Melegítsük egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőmérsékletre. Olvasszunk egy kis vajat az aljára majd mehet rá az első palacsintánk…. a többit már mindenki tudja! 🙂 Vigyázzunk, nehogy leégjen.

Néha keverjük át a tésztánkat a keverőtálban, mert a liszt lesüllyed az aljára.

Tálaljuk a zabpalacsintáinkat lekvárral, joghurttal, friss bogyós gyümölcsökkel és mézzel, ahogy szeretjük!