RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Kökény
1
január 08, / Közzétéve Gyógynövények, Recept

Kökény lekvár egyszerű elkészítése – RECEPT

Ősszel érik a kökény, ám a gyümölcsöt akkor érdemes begyűjteni, ha már megcsípte a dér, mert ezután finom, édeskés az íze, előtte még elég fanyar. Erdőket, mezőket járva könnyedén találkozhatunk a kökénnyel, bogyóit tövises ágakról kell leszüretelnünk, de megéri a kínlódást.

Apró, hamvas, kékes-fekete színű bogyós gyümölcs, amelyből lekvárt, likőrt és gyógyitalt is készíthetünk.

A kökény sokrétű felhasználása

A szakirodalom szerint a kökény termése gyulladáscsökkentő hatású. A belőle készült lé a megfázásos időszakban aranyat érhet. Magas C-vitamintartalma is hozzájárul az immunerősítéshez. A kökény evés előtt fogyasztva javítja az étvágyat és az anyagcserét. A kökényből készült lekvár serkenti a gyomornedvek termelődését.

Beszereztünk egy zacskóval ebből a fantasztikus kék elixírből? Akkor kökény lekvár készítésre fel!

Egyszerű és finom kökény lekvár recept

  • 2 kg kökény
  • 2 kg alma (lehetőleg édesebb fajta)
  • 2 citrom
  • víz
  • 40 dkg cukor fél literenként

Az alma édessége és a citrom fanyarsága kiváló ízű kökény lekvárt eredményez.

  1. Megtisztítjuk a hozzávalókat. Felaprítjuk az almát és a citromot, majd a kökénnyel együtt egy lábasba tesszük. A cukrot még nem öntjük bele! Csak annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
  2. Főzzük puhára az egyveleget nagyobb lángon. Lényeges, hogy felforrjon, de közben ne hagyjuk leégni az alját, kavargassuk. Amikor megpuhult félretoljuk, hagyjuk összeérni legalább egy éjszakát.
  3. Másnap leszűrjük. A szűrt levet felrakjuk a lángra és fél literenként 40 dkg cukrot mérünk bele. Aki édesebben szereti, az többet tegyen. Ezzel a mennyiséggel nem lesz túl édes, de van, aki pont így szereti. Például én.
  4. Főzés közben kóstoljuk meg bátran elég édes-e, hiányolunk-e még belőle valamilyen ízt. Addig főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri. Ha gyorsítanánk a folyamaton, tegyünk bele egy kis pektint (természetes zselésítő).

Amint elkészült, tiszta üvegekbe öntjük.

Kulcsszavak: Kökény, lekvár

Ez is érdekes lehet

Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen
Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen
Almás “morzsasüti” – természetesen édes desszert
Almás morzsasüti – természetesen édes desszert
A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP