A króm számos betegség megelőzésében közreműködik: a megfelelő krómellátottság csökkenti az érelmeszesedés veszélyét a vérzsír és vércukor kontrollálásával, míg a hiánya fokozza ennek rizikóját, tehát a szívérrendszeri betegségek megelőzésében nagyban segít a króm.
Króm támogatja
Szív- és érrendszer egészsége
Táplálkozás, anyagcsere
Tudtad?
A krómot 2001-ben nem ismerték el nélkülözhetetlen tápanyagként.
A króm mikroelem, tehát a szervezetnek csak nagyon kevés mennyiségre van szüksége, mégis a króm olyan esszenciális anyag, amely a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcseréhez szükséges. Tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, élettani hatása sokrétű.
A króm fokozza az inzulin hatását; úgy gondolják, hogy elősegíti a glükóz felvételét a véráramból.
A krómot szervezetünk a lépben, májban, vesében tárolja.
Króm egészségmegőrző szerepe
A króm, mint nyomelem többek között az alábbi rendellenességek megelőzésében és kezelésében lehet hasznos:
- túlsúlyosság
- hypoglikémia (alacsony vércukorszint)
- agyvérzés
- magas vérnyomás
- Crohn-betegség
- vastagbélgyulladás
- fekély
- gyomorhurut
- sclerosis multiplex
- migrén
- pszichiátriai rendellenességek
A króm messze a legfontosabb ásványi anyag a glükózlebontásban.
A króm hatása szervezetünkre:
- A szívérrendszeri betegségek megelőzésében nagyban segít.
- Cukorbetegségben a vércukorszintre kedvezően hathat.
- Mérsékelt fogyasztó hatása van, testösszetételt kedvezően módosíthatja.
- Szerepet játszhat a csontsűrűség menopauza utáni megőrzésében nőknél.
- Serkentő hatással van az anyagcsere folyamatokra, ezáltal is növeli a szervezet teljesítőképességét.
Jó króm ételforrások
A króm sok természetes élelmiszerben megtalálható, de általában kis mennyiségben. A brokkoli az egyik legjobb krómforrás; 1 csésze (~ 100 gramm) biztosítja az ajánlott napi bevitel kb. 50% -át. Továbbá a teljes kiőrlésű gabonák, sörélesztő, csonthéjas magvak, földimogyoró, húsok, máj, sajt, hüvelyesek gazdag krómforrások.
Brokkoli, az egészségvédő szuperélelmiszer & jótékony hatásai
Króm, mint nélkülözhetetlen nyomelem – legfontosabb pontok
- A króm mindenütt megtalálható, a vízben, a talajban, a biológiai rendszerekben.
- A táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem felszívódása rendkívül csekély, 0,4-2,8%.
- A legjobb forrása a sörélesztő. Nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonamag, a hüvelyesek magja, a hús, a máj, a sajt tartalmazza.
- A króm hozzájárul a normális vércukorszint fenntartásához.
Króm elszívódása, hasznosulása és kiválasztása
A táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem felszívódása rendkívül csekély, 0,4- 2,8 %, és ezt számos tényező befolyásolja, pl. a felvett krómvegyület vízoldékonysága, kémiai tulajdonságai és más tápanyagok jelenléte.
A C-vitamin, keményítő, egyszerű cukrok, oxálsav, nikotinsav, egyes aminosavak fokozzáka felszívódását, míg a fitátok, kalcium, mangán, titán, cink, vanádium, és vas nagy koncentrációban csökkenti annak mértékét.
A biológiai hasznosulása függ az ionos és/vagy a szerves/szervetlen formájától. A króm a szerves vegyületeiből sokkal inkább felszívódik, mint szervetlen sóiból.
Az élesztő-alapú krómkészítmények azonban kimagasló felszívódással rendelkeznek. A bélből felszívódott nyomelem a véráramban a vasa-nyagcserében közreműködő fehérjékhez kapcsolódik, és a májba jut.
forrás: Táplálkozási Akadémia