A madártej hagyományos magyar desszert, sokunk kedvence. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig teljesen megéri azt a 40 perc fáradtságot.
- Előkészületi idő: 15 perc
- Főzés: 25 perc
- Kész: 40 perc alatt
Hozzávalók
- 1,2 l tej
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 rúd vanília vagy 1 vanília kivonat
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, amihez a végén a porcukrot is hozzáadjuk.
- 6 dl tejet felforralunk és a kemény habot evőkanállal beleszaggatjuk, egyszerre csak annyit, amennyi elfér egymás mellett. A habgaluskákat 1 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk (nehogy összetörjön) és a még egy percig főzzük. Lyukacsos kanállal tányérra szedjük. Az összes habból galuskákat készítünk.
- A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a vaníliát és fölengedjük a maradék 6 dl tejjel, valamint rászűrjük a galuskák főzéséhez használt tejet is. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett krémmé főzzük.
- Megvárjuk, amíg a krém kihűl, ekkor egy nagyobb formába öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a habgaluskákat. Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.