Narancslekvár készítése: eredeti recept

Hogyan készítsünk narancslekvárt? Elég csupán néhány hozzávaló és készen is van a finomság! Különféle változatai is vannak a narancslekvárnak: fahéjas vagy citromosabb verzióban. Ez az alaprecept számtalan féleképpen felhasználható! A kristálycukrot helyettesíthetjük barnacukorral, vagy stevia felhasználásával, így cukormentes narancslekvárt kapunk.

Január-februárban olcsón hozzájuthatunk a narancshoz, az áruházak 2-300 forintért kínálják kilóját, érdemes pát üveg befőttet készíteni belőle.

Hozzávalók

  • Narancs 2 kg
  • Citrom 2 db
  • Cukor 1 kg
  • Alma 1 db

Elkészítés

1Megmossunk, megszárítjuk a narancsokat és levárjuk a széleit: gondosan megszabadulunk a fehér részektől is. Ezt követően nagyobb cikkelyekre vágjuk azokat, legalább 4 felé. Egy nagy fazékba tesszük az összes így előkészített narancsot 1 kg cukorral és 2 citrom kifacsart levével együtt.

220 percig közepes lángon főzzük, időnként megkevergetve, hogy ne égjen le az alja. Amikor elkezd forrni, elzárjuk alatta a tüzet. Mixerben, vagy botmixerrel pépesítjük homogén állagúra a rostokban gazdag narancslekvárunkat.

3Visszarakjuk főni és hozzátesszük az apróra reszelt almát is. Ha szeretnénk, itt rakhatunk hozzá 2 teáskanál fahéjat is. Körülbelül 30 perc alatt készen van a narancslekvárunk. Onnan tudjuk, hogy elkészült-e, hogy megdöntjük az edényt (alá egy tányért teszünk a biztonság kedvéért), ha nagyon lassan ereszkedik lefelé a falától és a tányérunk is tiszta marad, akkor megfelelő az állaga! Ha gyorsan folyik kifelé, akkor még főzzük tovább.

Jó tudni: A lekvár csak kihűlt állapotban éri el a megfelelő keménységet, általában egy nap szükséges a lekvár megszilárdulásához.

4Elkészült a narancslekvár! Hogyan tartósítsuk? Dunsztolás!

Sterilizált üvegekbe töltjük (megfőzzük az üvegeket és a hozzájuk tartozó kupakokat vízben), majd cseppmentesre szárítjuk.

A hagyományos lekvár főzési száraz dunsztolási technika: forrón tesszük az üvegbe a főzetet, tehát a hő maga a csírátlanító sterilizátor. Viszont ügyelni kell, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért takarjuk, bugyoláljuk, dédelgetjük.

Ha biztosra akarsz menni, a forró lekvárral megtöltött és lezárt üvegeket nedves konyharuhára állítva fordítsd fejjel lefelé és hagyd úgy 5 percig. Az így képződő vákuum légmentesen zár.

Az így elkészített lekvárok 12 hónapig garantáltan elállnak!

Mihez használhatjuk fel a narancslekvárt? Sütemények tetejére vagy azokba tölteléknek, pitékhez, kakaós tortához, muffinhoz? stb. Amihez megkívánjuk!