Vajas galuska elkészítése

Ízletes, lágy nokedli elkészítése egyáltalán nem bonyolult ezzel az egyszerű régóta használt recepttel.

A lényeg a sorrendben van!

  1. Feltesszük a vizet forrni egy nagy, magas lábosban. Sózzuk a vizet ízlés szerint.
  2. Közben elővesszük a hozzávalókat: 2 adagra például 50 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dkg só, 8 dkg zsír (vagy egy kis olaj).
  3. Lobog a víz! Akkor gyorsan elkészítjük fél perc alatt a tésztát: a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáütjük az egész tojást és a beleszórjuk sót. Határozott mozdulatokkal, fakanállal keverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a vizet, amennyit felvesz. Ha túl kemény lenne, vízzel bármikor lágyítható. Ne dolgozzuk túl a galuskatésztát, de legyen homogén állagú.
  4. A nokedli szaggatót a lobogó, enyhén sós víz fölé tesszük, beleöntjük a nokedli tésztát és vízszintes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit. Fontos hogy minél gyorsabban dolgozzunk, így egyszerre fő meg az összes nokedli. Ha mind beleszaggattuk, kevergessük meg.
  5. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, további 1-2 perc után már jók is. Ha nagyon túlfőzzük a nokedlit, kemény állagúak és lisztes ízűek lesznek.
  6. A kész nokedlit folyó vízzel átmossuk, lecsöpögtetjük majd a felforrósított zsírhoz keverjük, amit jól egybedolgozunk a friss tésztánkkal, hogy azok ne tapadjanak össze.

Az így elkészített galuskát ehetjük pörkölt mellé köretnek, tojásos nokedlinek, juhtúróval összekevert forró tejföllel leöntve, szalonnát a tetejére pirítva, stb.

Jó tudni:

A víz egy részét helyettesíthetjük tejföllel is!