Palacsinta tészta recept

A palacsintát mindenki szereti! Változatosan kínálható, olcsó, kevés hozzávaló szükséges az elkészítéséhez és gyorsan tálalható édesség. Létezik sósabb verziója, fűszeresebb, egészségesebb vagy édesebb is. Lehet túrós, mákos, nutellás, kakaós, baracklekváros-diós, káposztás, vaníliakrémmel töltött palacsinta… csak a képzelet szab határt a palacsinta töltelékek számának.

Lehet palacsintát készíteni vegáknak és gluténérzékenyeknek is, sőt, tojás elhagyásával még a vegán étrendbe is beleilleszthető. Alapelve a jó palacsintának, hogy ahányszor 100g finomliszt, annyi tojás és kétszer annyi folyadékot keverjünk a tésztához. 

Palacsinta alaprecept hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej (lehet növényi tej is)
  • 2 dl szóda
  • 1 csipet só
  • fél dl olaj (akár kókuszolaj sprayt is lehet a sütéshez használni )

Amitől mennyei lesz: keverjünk reszelt citromhéjat is a tésztájába!

Hasznos lehet:

Konyhai mértékegységek és mennyiségek: sütés-főzés mérleg nélkül

Egy idő után az ember már nem dekázza, gyakorlat kell hozzá. Ha áll legalább 1 órát a bekevert tészta sokkal finomabb lesz, lazább lesz a palacsintatészta. Viszont sütés előtt keverjük át, mert a liszt leülepszik a keverőtál aljára.

A gluténmenetes palacsinta tésztához egyszerűen gluténmentes lisztet használjunk.

Aki édesszájú, tehet a tésztájába egy kevés cukrot, vaníliás cukrot. De tényleg csak keveset, különben leragad. Ekkor érdemes a tojásfehérjével habbá verni és óvatosan belekeverni a palacsinta tészta masszájába, még lágyabb lesz az elkészült palacsintánk.

Először a száraz hozzávalókat a lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet és kézi vagy elektromos habverővel csomómentesre dolgozzuk. Ezt követően több részletben hozzákeverünk 1-2 dl buborékos vizet. Lényeg a fokozatosság! Apránként adagoljuk…

Keverés után a tészta könnyen süthető. Az első palacsinta sütése előtt a forró palacsintasütőbe pici zsiradékot teszünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség.

  • Ha túl híg a palacsinta tészta: még 1 tojást és kevés lisztet adjunk hozzá, keverjük simára
  • Ha szakad a palacsinta a lehetséges okok: nem pihentettük eleget, nem kevertük fel a tésztát (leült az aljára a liszt), nem olajoztuk ki a serpenyőt, túl sok cukrot tettünk a tésztába

Még Lajos Mari is így csinálja! Az ő tippje:

“Érdemes kijelölni palacsintasütésre egy „kézreálló” serpenyőt… amelyben más ételt nem készítünk. Nagymamám azt mondta, hogy nem szabad elmosni, csak papírral alaposan kitörölte… hagyjuk hogy bepatinásodjon. Állítólag, ez a siker egyik titka – ezen ne múljon…”

Lajos Mari

Jó palacsintázást!