ratatouille recept

Minden amit tudni szeretnél a francia ratatouille (ratatuj) ételről!

Jó tudni:

  • ha másnap fogyasztjuk, finomabb lesz, mert jobban összeérnek az ízek
  • köretként és önmagában is finom
  • az eredeti recept Confit Byaldi néven szerepel, és Thomas Keller dolgozta át a rajzfilmhez (Remy lecsója – L’ecsó)
  • a ratatouille-ban a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini. Sohasem a paprika!
  • nem szabad túlfőzni, túlsütni
  • a jó ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű

Hozzávalók

  • 2 padlizsán
  • 2 cukkini
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos (kaliforniai) paprika
  • 1/2 kiló ízletes paradicsom
  • 1 dl olívaolaj
  • Zöldfűszerek: kakukkfű, petrezselyem, szárzeller
  • Só, őrölt bors

Elkészítés

1A hagymát, zöldfűszereket apróra, a többi zöldséget 3 cm-es kockákra vágjuk. A cukkinit és a padlizsánt egy forró serpenyőben, egy kis olajon megpirítjuk szép aranybarnára.

Közben előmelegítjük a sütőt 150 fokra.

2Fogunk egy másik serpenyőt (legjobb, ha olyat választunk, ami sütőbe is tehető): megpirítjuk megint egy kis olajon a hagymát, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott paprikát. Együtt pirítjuk pár percig. Ezután hozzátesszük a paradicsomot, a felaprított zöldfűszereket, sót-borsot és 20 percig alacsony lángon főzzük. Ha kell, adunk hozzá egy kis vizet nehogy leégjen. Közben kóstoljuk meg elég fűszert raktunk-e bele!

320 perc elteltével hozzátesszük az aranybarnára pirított, felaprított cukkinit és padlizsánt, majd egy fedőt vagy alufóliát rátéve berakjuk a sütőbe. 20-30 percig sütjük.

Ebből a mennyiségből 6 adag ratatouille készül. Másnapra is marad, akkor még finomabb lesz!

Ratatouille: a legjobb recept – a francia lecsó
4.6 (92%) 5 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..