Rizottó alaprecept: így készítsd el a tökéletes olasz rizottót!

A rizottó nagyon egyszerű kis étel, de mégis fantasztikus: ha tudjuk, hogyan készítsük el ezt az alapreceptet, utána már számtalan féleképpen variálhatjuk: pestóval, tenger gyümölcseivel, gombával? Ehetjük önmagában, vagy tálalhatjuk köretnek is.

Előkészületi idő: 10 perc
Főzés: 45 perc
Kész: 55 perc alatt
 

Hozzávalók a rizottó alapreceptjéhez (5 személyre):

  • Rizs 250 g
  • Alaplé
  • Vöröshagyma 1 fej
  • Fehérbor (száraz) 5 dl
  • Parmezán 120 g
  • Vaj 60 g
  • Só, őrölt bors

Elkészítés

1

Apróra vágjuk a vöröshagymát, megpirítjuk a vajon. Hozzáöntjük a rizottó rizst, alacsony lángon pirítjuk pár percig. Hozzáöntünk egy pohár száraz fehérbort. Pár perc alatt ez mind elpárolog, de a rizs megőrzi annak aromáját.

2

A forró alaplé hozzáadása következik: merjük bele egy merőkanállal, majd ha azt teljesen elnyeli, ismételjük meg újra ezt a műveletet. Főzzük 20-25 percig a rizst, a fajtától függően (csomagoláson jelzett ideig főzzük). Fontos, hogy apránként adjuk hozzá az alaplevet merőkanállal, ne pedig egyből nagy mennyiséget.

3

Kóstoljuk, megfőtt-e már a rizs. Ha még kemény, adjuk hozzá az alapléből, ha még van. Ha már elfogyott, a sima víz is jó. Sózzuk, borsozzuk. Tökéletesítsük a rizottónk állagát további vaj és parmezán hozzáadásával, mikor már megpuhult a rizs.

4

Jól átkeverjük és a lángot elzárva alatta, fedővel lefedve állni hagyjuk 3-4 percig.

Elkészült a tökéletes, krémes állagú rizottónk.

Ötletek rizottó változatokhoz: sáfrány, borsó, petrezselyem, kolbász, tenger gyümölcsei, paradicsom.

Rizotto készítése paradicsom petrezselyem

Rizottó alaprecept: így készítsd el a tökéletes olasz rizottót!
5 (100%) 1 vote

HOZZÁSZÓLÁS

Kérem írja be a hozzászólását!
Kérem írja be a nevét ide

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..