BEJELENTKEZÉS

REGISZTRÁCIÓ ELFELEJTETT JELSZÓ?

ELFELEJTETTE AZ ADATAIT?

AAH, VÁRJ, MÁR EMLÉKSZEM!

REGISZTRÁCIÓ

MÁR VAN FIÓKJA? JELENTKEZZEN BE ITT

RECEPTVADÁSZ

  • BEJELENTKEZÉS
  • Nincs termék a kosárban.
  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • SHOP
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Recept

Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen

Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen

Szegedi vagy bajai halászlevet szeretnénk készíteni? Mindkét receptet bemutatom, te döntsd el melyiket főzöd meg. A hozzávalók szinte azonosak!

A különbség a két recept között

A bajai halászlé elkészítése gyorsabb, egyszerűbb. A halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és a végén gyufatésztával tálalják. Szigorúan ponytból készítik.

A Tisza-parti városban először hal -alaplevet készítenek, hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, ezt az egészet átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Tésztahasználat nincs! Az elfogyasztásához kennyérrel tunkolás viszont megengedett 😊. Az így kapott halászlé sűrűbb, szaftosabb, mint bajai.

Halászlé hozzávalók:

  • 2 db ponty egy nagy fazék elkészítéséhez
  • 3 l víz
  • 4 fej hagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 db szárított magyar csípős paprika
  • füstölt só
  • 4 -5 ek pirospaprika
  • 1 ek füstölt paprika
  • só, bors

Szegedi halászlé

Bontás: 2 pontyból kb. 3 kg hal marad a passzírozáshoz és kb. 6 db patkó betétnek.

A szétbontott pontyot felöntjük 3 liter vízzel, beletesszük a finomra vágott hagymát, a paprikát, a csípős paprikát, hozzáadjuk a sót, borsozzuk. Felforraljuk, és 20-30 percig nagy lángon főzzük. Amikor kiengedte a zsírját, megszórjuk a leve tetejét 4-5 evőkanál pirospaprikával és a füstölt paprikával.

Közben a halpatkókat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fél evőkanál pirospaprikával, és hagyjuk állni.

Egy passzírozó segítségével átpasszírozzuk a felfőtt fazék tartalmát. Visszatesszük a tűzre. A halpatkókat enyhe, gyöngyöző forralás mellett kb. 10 perc alatt készre főzzük a halászlevünkben. Kóstóljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ízlés szerint kenyérrel és/vagy csípős paprikával tálaljuk.

Bajai halászlé

Az alapléhez a zöldségeket felkockázzuk, és a többi hozzávalóval együtt felforraljuk egy lábasban – a kétféle pirospaprika kivételével. Ha felforrt, megszórjuk a paprikával, megkeverjük és további 1 órát forraljuk. Ezután átszűrjük, belerakjuk rakjuk a pontypatkókat, és ha felforrt, 10-15 perc alatt megfőzzük.

A bajai halászlevet a patkókkal és egy kis tésztával tálaljuk.

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Kulcsszavak: Halászlé, karácsony

Érdekes lehet még

Hideg almaleves
Hideg almaleves – igazi felüdülés
Rendesi vajas pogácsa
Rendesi vajas pogácsa
lencsefőzelék
Így készíts tökéletes lencsefőzeléket

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Memóriajavító zsálya | Gyulladáscsökkentőnek is kiváló

    Zsálya hatásai különféle panaszokra – így használjuk a mindennapokban!

    A zsálya kitűnő tisztító, gyulladáscsökkentő, f...
  • Köles elkészítése, fermentálása – a jó magyar gluténmentes gabonaféle, tippek és receptek

    A köles egyike azon kevés teljes gabonáknak, me...
  • Konyhakerti petrezselyem sokrétű felhasználása

    Petrezselyem sokrétű felhasználása, gyógyhatásai és fajtái

    A petrezselyem ásványokban vitaminokban és vasb...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2021 Receptvadász webáruház by isensce. Minden jog fenntartva.

TOP
%d bloggers like this: