RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Karácsony, Recept

Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen

Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen

Szegedi vagy bajai halászlevet szeretnénk készíteni? Mindkét receptet bemutatom, te döntsd el melyiket főzöd meg. A hozzávalók szinte azonosak!

A különbség a két recept között

A bajai halászlé elkészítése gyorsabb, egyszerűbb. A halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és a végén gyufatésztával tálalják. Szigorúan ponytból készítik.

A Tisza-parti városban először hal -alaplevet készítenek, hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, ezt az egészet átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Tésztahasználat nincs! Az elfogyasztásához kennyérrel tunkolás viszont megengedett 😊. Az így kapott halászlé sűrűbb, szaftosabb, mint bajai.

Halászlé hozzávalók:

  • 2 db ponty egy nagy fazék elkészítéséhez
  • 3 l víz
  • 4 fej hagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 db szárított magyar csípős paprika
  • füstölt só
  • 4 -5 ek pirospaprika
  • 1 ek füstölt paprika
  • só, bors

Szegedi halászlé

Bontás: 2 pontyból kb. 3 kg hal marad a passzírozáshoz és kb. 6 db patkó betétnek.

A szétbontott pontyot felöntjük 3 liter vízzel, beletesszük a finomra vágott hagymát, a paprikát, a csípős paprikát, hozzáadjuk a sót, borsozzuk. Felforraljuk, és 20-30 percig nagy lángon főzzük. Amikor kiengedte a zsírját, megszórjuk a leve tetejét 4-5 evőkanál pirospaprikával és a füstölt paprikával.

Közben a halpatkókat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fél evőkanál pirospaprikával, és hagyjuk állni.

Egy passzírozó segítségével átpasszírozzuk a felfőtt fazék tartalmát. Visszatesszük a tűzre. A halpatkókat enyhe, gyöngyöző forralás mellett kb. 10 perc alatt készre főzzük a halászlevünkben. Kóstóljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ízlés szerint kenyérrel és/vagy csípős paprikával tálaljuk.

Bajai halászlé

Az alapléhez a zöldségeket felkockázzuk, és a többi hozzávalóval együtt felforraljuk egy lábasban – a kétféle pirospaprika kivételével. Ha felforrt, megszórjuk a paprikával, megkeverjük és további 1 órát forraljuk. Ezután átszűrjük, belerakjuk rakjuk a pontypatkókat, és ha felforrt, 10-15 perc alatt megfőzzük.

A bajai halászlevet a patkókkal és egy kis tésztával tálaljuk.

  • Tweet
Kulcsszavak: Halászlé, karácsony

Érdekes lehet még

Juhtúrós Brindzás sztrapacska / galuska – a szlovák hagyományos egytálétel
Juhtúrós Brindzás sztrapacska / galuska – a szlovák hagyományos egytálétel
Friss gyümölcsös sütemény
Friss gyümölcsös sütemény: Egy recept, számtalan lehetőség!
Legjobb zabpalacsinta recept – almás, banános, proteines, vegán és gluténmentes verzióban is
Legjobb zabpalacsinta recept – almás, banános, proteines, vegán és gluténmentes verzióban is

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP