Sajtos-sós-köménymagos rúd… nem lehet betelni vele. Amikor én készítem, mindig dupla, olykor tripla adagot csinálok, máskülönben 1 óra alatt elfogy az egész, de mindenki enne még! Karácsonykor kötelező készítenem, nagyon jó recept!
Ez a sajtos változat, de ugyanígy készítjük a köménymagosat, sósat is. Ugyanebből a sajtós rudacska tésztából készíthetünk sajtos lapocskákat is: ekkor ferde négyszögeket vágunk ki a vékonyra nyújtott tésztánkból.
Hozzávalók
- Liszt 14 dkg
- Margarin 14 dkg
- Burgonya főve, áttörve 14 dkg
- Parmezán vagy ementáli sajt reszelve 14 dkg
- Tojás 1 egész db
- Só ízlés szerint
Elkészítés
- Megfőzzük, áttörjük a burgonyát. Mikor kihűlt, a margarinnal és liszttel összegyúrjuk, megsózzuk és kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen 1 órát pihentetjük.
- Előmelegítjük a sütőt.
- Vékonyra nyújtjuk a tésztánkat, derelyemetszővel (ennek hiányában késsel) ujjnyi széles csíkokat vágunk. Tepsibe, sütőlapra téve a felvert tojásunkkal megkenjük, és a reszelt sajttal megszórjuk. Pirosra, ropogósra sütjük.