Olasz tésztafajták bemutatása: micsoda melyik?

Farfalle, pappardelle, rigatoni, ravioli, bucatini… nem könnyű eligazodni az olasz tésztafajták világában azoknak, akik nem Itáliába születtek! De mégis hányféle tésztafélével találkozhatunk? Tippek?

Nem titkolózom tovább, körülbelül 350-féle tésztaforma létezik és 1300 különböző név tartozik hozzájuk: különböző régiók máshogy nevezhetik a különböző száraztésztákat, valamint a tészta mérete alapján is különböző névvel rendelkeznek. Vegyük a spagettit példának: spaghettini (a legkisebb), spaghetti (normál), spaghettoni (nagyobb).

Ezeknek a tésztáknak a java része ugyanazokból az alapanyagokból állnak (durumliszt, víz, só), csak a formájuk más. Ennek ellenére mégis általában megvan a rendje, hogy melyik ételt milyen tésztával készítünk el (pl. spagetti all amatriciana).

Olasz tésztafajták

A ReceptVadász honlapon számtalanszor hivatkozom olasz recepteknél olasz tésztafajtákra, szeretném bemutatni mi-melyik. Az általam leggyakrabban használt olasz tésztafajták:

Bucatini | Cannelloni | Capellini | Casarecce | Conchiglie | Farfalle | Fettuccine | Fregola (szárd) | Pappardelle | Orecchiette (szárd) | Linguine | Gnochetti (szárd) | Fusilli | Gnocchi | Penne | Ravioli | Rigatoni | Spaghetti | Tagliatelle | Trofie

Bucatini tészta fajta olasz
Bucatini

Bucatini

A spagetti vastagabb változata, amelynek a közepén lyuk van: ez bucatini! E tészta neve az olasz „buco” szóból származik, amely jelentése “lyuk”. A Bucatini Nápoly, Liguria és Lazio olasz régióiból származik és általában a feltét pancetta, vagy guanciale (pácolt hús) de híres még a bucatini all amatriciana. Lehet még sajttal, tojással, szardellával, szardíniával valamint vajas szósszal tálalni.

Penne

Penne

Penne olasz tészta típus kis henger alakú, a világ 10 legnépszerűbb tésztatípusába tartozik. Eredetileg Szicíliában született, de egész Olaszországban népszerű. Gyakran különféle töltelékekkel töltik meg (például spenót és ricotta) és paradicsomos vagy tejszínes szószokkal vagy zöldségekkel, bazsalikommal szolgálják fel.

Scialatelli
Scialatelli

Scialatelli

A Scialatelli hasonlít a fettucine-hoz és / vagy a linguine-hez, de rövidebb. A dél-olaszországi Amalfi partjáról származik, általában különféle halakkal és tenger gyümölcsei mártásokkal szolgálják fel.

Tagliatelle
Tagliatelle

Tagliatelle

Az egyik legnépszerűbb tésztatípus, hosszú, lapos, szalagszerű gombolyag (fettuccine, tagliatelle a magyar szélesmetélthez hasonlít). Olaszország Marche és Emilia-Romagna régióiból származik. Nagyon könnyű elkészíteni egy jó tésztakészítő segítségével. Általában sertéshússal vagy marhahússal, valamint ragu alla bolognese szósszal szolgálják fel.

Caserecce
Caserecce

Caserecce

A Caserecce olasz tészta fajta Szicíliában őshonos, ám népszerűsége hamarosan elterjedt Közép- és Dél-Olaszország különböző régióiban. Csavart alakkal rendelkezik, amely kissé S alakban göndörödik, és általában padlizsánnal, ricottával és tenger gyümölcseivel szolgálják fel.

Mafalda
Mafalda

Mafalda

A Mafalda az olaszországi Molise régióból származik, és állítólag Malfada di Savoia királynőről kapta a nevét, ezért ennek a tészta fajtának a másik neve a reginette (olaszul a „kis királynő”). Ezt a tésztát lapos, hosszú szalagokra vágják, hullámos vagy fodros szélekkel, gyakran olasz kolbásszal vagy ricotta sajttal szolgálják fel.

Gnocchetti
Gnocchetti sardi

Gnocchetti sardi

Szülőföldjükön, Szardínia területén malloreddus néven ismert, a gnocchetti sardi egy kicsi tészta, szinte olyan, mint az apró kagyló. Ezeket gyakran hússal tálalják, mint például a malloreddus sertés mártással, vagy sajtmártással.

Gnocchi
Gnocchi

Gnocchi

Ennek a népszerű tésztának a pontos eredetét kissé nehéz megmondani, mert a Római Birodalom ideje óta létezik. A Gnocchi egy olyan gombóc tészta, amelyet apró dugó méretű darabokra vágnak, és gyakran burgonyát, spenótot, ricottát, tojást vagy sajtot tartalmaz.

Spaghetti
Spagetti

Spagetti

Talán az egyik leggyakrabban használt tészta a spagetti, állítólag Kínából származik, és a népszerű utazó, Marco Polo útján érkezett Velencébe. A spagetti tészta nagyon hosszú, vékony és kerek formájú, általában különféle szószokkal, húsokkal és zöldségekkel tálalják, beleértve a marinara szószt, a húsgombócot és a gombát. Az egyik leghíresebb étel az ilyen típusú tésztákkal a spagetti alla carbonara.

Pacchieri
Pacchieri

Pacchieri

Ez a rendkívül népszerű tésztafajta Calabria és Campania régióiból származik, nagy cső alakú, szinte olyan, mint egy szelet kerti slag. Általában a paradicsomos szószos receptekben használják, mint például a ragù napoletano recepttel készített paccheri, a tenger gyümölcsei mártások receptjei vagy bármilyen típusú, fokhagymás étel.

Sagne torte
Sagne torte

Sagne torte

A Sagne torte egy spirál alakú tészta, amely olaszországi Puglia-ból származik, különféle vegyes húsmártásokkal szolgálják fel.

tortiglioni
tortiglioni

Tortiglioni

Nápolyból származó tortiglioni cső alakú, apró gerincekkel rendelkezik, amelyek kissé átlós irányban futnak a cső hosszában. Ez nemcsak szépségessé teszi, de nagyszerű funkcionális célt is szolgál: a tortiglioni kiválóan alkalmas bármilyen tartalmas szószhoz.

Rigatoni
Rigatoni

Rigatoni

A Rigatoni egy nagy, cső alakú tészta, függőleges gerincekkel, amelyek hosszanti irányban futnak. Kissé nagyobb, mint a penne, gyakran húsraguval, valamint különféle könnyű és nehezebb szószokkal szolgálják fel.

Ditalini

Ditalini

A ditalini, amely eredetileg Nápolyból származik, szó szerint „kicsi gyűszűt” jelent olaszul. Kis méretük miatt gyakran „rövid makaróninak” hívják. A Ditalinit általában ricotta sajttal vagy brokkolival tálalják, és kiválóan alkalmas levesekhez.

Farfalle

Farfalle

Az Emilia-Romagna és Lombardia régióban született Farfalle alakja miatt „csokornyakkendő” néven ismert. Általában olyan ételekhez használják, amelyek könnyű szószokat igényelnek, valamint tészta salátákhoz.

macaroni tészta
macaroni

Maccheroni

Makaróni néven is ismert, a maccheroni talán az egyik legnépszerűbb tésztafajta a világon. Olaszország északi és középső részéből származik, kicsi, kissé ívelt cső alakú, ami nagyon sokoldalúvá teszi. A maccheroni-t gyakran használják sült tészta ételekben, levesekben, illetve sajttal vagy zöldségmártásokkal töltve.

Linguine
Linguine

Linguine

Ez a hosszú, vékony, szalagszerű tészta Olaszország Liguria és Genova régióiból származik. Nagyon gyakran használják tenger gyümölcseivel és kagylómártással, valamint különféle mártásokkal, például arrabbiata vagy marinara.

Pici
Pici

Pici

Az olaszországi Siena tartományban született pici kézzel hengerelt tészta, amely úgy néz ki, mint a spagetti kövér változata. Általában raguval, fokhagymás paradicsommártással, gombával és különféle vadhúsokkal (például vaddisznó, kacsa, mezei nyúl stb) fogyasztják.

Ravioli
Ravioli

Ravioli

Ennek az über-népszerű tésztaformának eredete kissé homályos, de a legenda szerint a Lombardia nagy szerepet játszott népszerűségének terjesztésében. A Ravioli egy négyzet alakú tészta, hullámos szélekkel, és gyakran különféle töltelékekkel töltve, beleértve a húsot, sajtot és zöldségeket, valamint kagylókat.

tortellini
Tortellini

Tortellini

Az olaszországi Emilia régióból (konkrétan Modena és Bologna) származik, a tortellini kissé gyűrű alakú tészta, amelyet gyakran hús (sonka, sertés stb.) és / vagy sajt keverékével töltik meg.

Capricci

Capricci

A Capricci talán az egyik legszebb formájú tészta a listán, az olaszországi Puglia-ból származik, és szabálytalan formájú, mint az óceáni korall. A Capriccit lehet nehezebb vagy könnyebb szószokkal enni.

Fusilli

Fusilli

A Fusilli hosszú, vastag, dugóhúzó alakú tészta eredetileg Dél-Olaszországból származik, és leggyakrabban paradicsomos szósszal és sajttal, zöldséggel szolgálják fel.