A húsok gyorsan elkészülnek, mert vékony szeletekre vannak vágva.
Használjunk nagy serpenyőt, hogy az összes karaj beleférjen, így csak egyszer kell sütni és 24 perc alatt kész a fogás!
- Előkészületi idő: 10 perc
- Főzés: 14 perc
- Kész: 24 perc + pihentetés
Hozzávalók 4 főre:
- Vékonyra vágott sertéskaraj szeletek 600 g
- Krumplipüré 400 g (instant, vagy korábban elkészített – Így lesz tökéletes a krumplipüré recept)
- Liszt
- Extra szűz olíva olaj
- Vaj
- Mazsola
- Konyak
- Balzsamecet
- Grépfrút (rózsaszín)
- Tej
- Zsálya (választható)
- Szerecsendió
- Barnacukor
- Só, bors
Elkészítés
- Félbevágjuk a grépfrútot: az egyik felét megpucoljuk úgy, hogy eltávolítjuk a héját és a fehér részeket, így csak a rózsaszín húsa marad, felcikkezzük. A másik felét kicsavarjuk, a levét egy tálba gyűjtjük. Egy jó marék mazsolát felöntünk egy fél pohár konyakkal és lefedve félre rakjuk, hogy megszívja magát 20 perc alatt.
- A grépfrút levéhez hozzáborítjuk a rumban kiázott mazsolákat az összes megmaradt konyakkal együtt. Hozzáteszünk egy kanál balzsamecetet. Meghempergetjük lisztben a sertés karaj szeleteket, majd lerázzuk róluk a felesleget.
- Egy kanál olajat felforrósítunk egy nagy kerámia bevonatos serpenyőben (ebben nem ragad oda), felolvasztunk egy kanál vajat is az olajban. Megpirítunk benne pár levél zsályát, majd kivesszük a serpenyőből, mikor már ropogós (3 perc). A zsálya nyersen kesernyés, de sütve igazán aromás, mennyeien finom. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztják. De ha nincs otthon zsálya, ezt a lépést kihagyhatjuk. Erős lángon megsütjük a húsokat oldalanként 1-1 perc alatt. Sózzuk és borsozzuk.
- Hozzáöntjük a mazsolás-konyakos-citruslét a serpenyőben megsült karaj szeletekhez és 8 percig főzzük így, 4 perc után megfordítva a szeleteket a másik oldalukra. A kész sertésszeleteket ráhelyezzük a meleg krumplipürére (a mazsola maradhat még a serpenyőben). Ha a püré már kihűlt, melegítsük fel gyorsan öntve alá egy kevés tejet.
- A mazsolás serpenyőben, amiben a húsokat készítettük, 1 percig sütjük még a grépfrút cikkeket is a karaj és a konyak maradék levében, de óvatosan, össze ne törjük. Rászórunk egy kanál barnacukrot és finoman karamellizáljuk. Most jön az igazi orgia: ráöntjük a húsra ezt az isteni édes-savanyú mártást és a zsályával meghintjük az ételt. Ha maradt még grépfrút, helyezzük a tányérra, mind el fog fogyni.
Buon Appetito!