A salátaöntet elkészítése pofonegyszerű! Csak fogj egy befőttesüveget, vagy csatos üveget és sorban add hozzá a hozzávalókat. A végén pedig jól összerázzuk az egészet! Több hétig is eláll hűtőben tárolva!
A legízletesebb salátaöntetek összegyűjtve, kedvedre válogathatsz az otthon fellelhető alapanyagok tekintetében! Láss hát hozzá akár most:
Balzsamecetes salátaöntet
- 3/4-ed rész extra szűz olívaolaj
- 1/4-ed rész balzsamecet
- Só
- Bors
- Választható extrák: 1 teáskanál mustár, apróra vágott mogyoróhagyma, apróra vágott fokhagyma, 1 teáskanál zöldfűszer keverék, 1 teáskanál méz vagy barna cukor
Salátaöntet vörösborecettel és mogyoróhagymával
- 1/2-ed rész extra szűz olívaolaj
- 1/2-ed rész vörösborecet
- 1 teáskanál cukor
- Fél apróra vágott lilahagyma
- Fél apróra vágott mogyoróhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál citromlé sűrítmény
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- Feketebors (őrölt)
- 2 gerezd fokhagymanyomón átpaszírozott fokhagyma
Fehérborecetes salátaöntet
- 2/3-ad rész extra szűz olívaolaj
- 1/3-ed rész fehérborecet
- Só
- Bors
- Választható extrák: 1 teáskanál mustár, apróra vágott mogyoróhagyma, apróra vágott fokhagyma, 1 teáskanál zöldfűszer keverék
Caesar salátaöntet
- 2 evőkanál majonéz VAGY 3 tojás sárgája és 5-6 evőkanál olaj
- 1 teáskanál mustár (lehetőleg dijoni)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál fehér bors
- 2 evőkanálnyi reszelt parmezán
- Fél citrom frissen facsart leve
- Fél evőkanál Worchestershire szósz
- Só
- Választható extrák: szardellapaszta, 1 teáskanál méz vagy barna cukor
Elkészítés
Ez az öntet kifejezetten sűrű: turmixgépben vagy elektromos habverővel készítjük.
Ha nincsen otthon majonéz, a tojássárgáját a mustárral alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál étolajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes emulziót kapjunk.
Ha van otthon, 2 kanál majonézt és 1 kanál mustárt egy keverőtálba teszünk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durva szemű sóval mozsárban (vagy egy vágódeszkán egy kés lapjával) krémesre zúzunk és ezt, valamint a fehér borsot és egy a reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belenyomjuk egy fél citrom levét és jól összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk. Végül egy fél evőkanálnyi Worchestershire szósszal és kevés sóval ízesítjük a Cézár-öntetet. Kész!