Szilvalekvár hagyományosan készítve, állandó kevergetés nélkül, évekig eláll!
Még a kanál is megáll benne

Marcsi néni készíti a legjobb szilvalekvárt Balatonrendesen, ebben biztos vagyok: olyan, amilyen a nagykönyvben megvan írva! Elkértem a receptjét, szilvaszezon lévén, hogy télire is jusson ebből a gyógyító erejű, kimagasló antioxidáns tartalmú gyümölcsből.

Alapszabályok:

  • A jó szilvalekvárt nem kell ízesíteni.
  • Ha érett a szilva akkor nem kell bele cukor sem.
Besztercei szilva
Befőtt készítésére és mélyhűtésre is alkalmas a jó Besztercei szilva, és nem legutolsó rendű felhasználási módja a pálinkafőzés sem.

1Előveszünk egy jó nagy, 5 literes lábast és ecettel alaposan kimossuk. Ebbe 4 kiló magozott szilva kényelmesen elfér.
Kis lángon, 6-7 órán át fedő alatt főzzük. Kevergetni nem kell!

Az utolsó háromnegyed órában azonban alaposan kevergetjük, amíg egyenletes nem lesz.

2Közben csírátlaníthatjuk az üvegeket, sütőben 2 perc alatt maximális hőfokon.
Mikor elkészült a szilvalekvárunk (feketés-sötétbarna szín is jelzi a lekvár elkészültét), a tiszta üvegekbe töltjük, majd az előmelegített sütőben hagyjuk visszahűlni. Amint kihűlt, celofánnal zárjuk.

Szilvalekvár hagyományosan készítve, állandó kevergetés nélkül, évekig eláll!
Még a kanál is megáll benne
Szilvalekvár hagyományosan készítve, állandó kevergetés nélkül, évekig eláll!

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..