RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
4
január 09, / Közzétéve Recept

Hagyományos Besamel mártás (fehér- vagy tejmártás)

Hagyományos Besamel mártás elkészítése

Nagyon egyszerű a Besamel mártás elkészítése, mindössze 5 hozzávalóból áll. A lépéseket követve csomómentes, finom fehérmártást kapunk.

A csőben sült ételekhez, rakott tésztákhoz, zöldségekhez remekül passzol ez a sűrű, krémes mártás. Mivel csak só és bors ízesíti, ezért nem túl fűszeres, hagyja érvényesülni az ételek ízét.

Hozzávalók

  • Tej 3 dl
  • Liszt 2 evőkanál
  • Vaj 5 dkg
  • Őrölt fehérbors 5 gramm
  • Só 1 dkg

Hagyományos Besamel mártás elkészítése

  1. Melegítsük a tejet egy kis edényben.
    A kicsit több, mint a fele vajból és az egész lisztből fehér rántást készítünk, hagyjuk egy kicsit hűlni. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg a rántás, mert akkor nem lesz szép fehér a besamel.
  2. Ezután hozzákeverjük a rántásunkhoz forró tejet. Sima krémmé dolgozzuk gyors mozdulatokkal a habverővel. Így dolgozva csomómentes lesz az eredmény. Sózzuk-borsozzuk, és kis lángon főni hagyjuk.
  3. A maradék vajat belemorzsolgatjuk (montírozás). Közben a habverővel folyamatosan kevergetjük, le ne égjen. Addig főzzük, míg felforr és kellően be nem sűrűsödik. Megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval is.
  • Tweet
Kulcsszavak: Besamel, mártás

Érdekes lehet még

Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai
Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai
Káposztás rétes ahogyan nagyanyáink csinálták
Csöröge fánk: így készítsd el pofonegyszerűen! Elronthatatlan, eredeti recept alapján!
Csöröge fánk: így készítsd el pofonegyszerűen! Elronthatatlan, eredeti recept alapján!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP