Hagyományos Besamel mártás

Nagyon egyszerű a Besamel mártás elkészítése, mindössze 5 hozzávalóból áll. A lépéseket követve csomómentes, finom fehérmártást kapunk. A csőben sült ételekhez, rakott tésztákhoz, zöldségekhez remekül passzol ez a sűrű, krémes mártás. Mivel csak só és bors ízesíti, ezért nem túl fűszeres, hagyja érvényesülni az ételek ízét.

Hozzávalók

  • Tej ? liter
  • Liszt 8 dkg
  • Vaj 9 dkg
  • Őrölt fehérbors 5 g
  • Só 1 dkg

Hagyományos Besamel mártás elkészítése

1Melegítsük a tejet egy kis edényben.
A kicsit több, mint a fele vajból és az egész lisztből fehér rántást készítünk, hagyjuk egy kicsit hűlni. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg a rántás, mert akkor nem lesz szép fehér a besamel.

2Ezután hozzákeverjük a rántásunkhoz forró tejet. Sima krémmé dolgozzuk gyors mozdulatokkal a habverővel. Így dolgozva csomómentes lesz az eredmény.
Sózzuk-borsozzuk, és kis lángon főni hagyjuk.

3A maradék vajat belemorzsolgatjuk ( montírozás ). Közben a habverővel folyamatosan kevergetjük, le ne égjen.
Addig főzzük, míg felforr és kellően be nem sűrűsödik.
Megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval is.