Ez egy hajtóhatós-leveses tepertős pogácsa recept, nagyon finom lesz!
Tudta? A tepertős pogácsa Uniós védelem alatt áll!
Süssünk hát a borozgatós-sörözgetős esték mellé egy adaggal.
- Előkészületi idő: 2,5 óra
- Sütés: 25 perc
- Kész: 3 óra alatt
Hozzávalók
- Búzafinomliszt 500 g
- 2,5 dl kefír vagy joghurt
- Élesztő 30 g
- Tojás 2 db
- 30 dkg tepertő
- Só, bors
Elkészítés
- A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, összekeverjük 1 evőkanál sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. A 2,5 dl kefirt/joghurtot meglangyosítjuk (a hő hatására dolgozik majd az élesztő), belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverünk benne 1 tojást, majd a liszthez öntjük és fakanállal összedolgozzuk.
- A simára dolgozott tésztát egy nagy felületre (konyhaasztal) borítjuk, és meggyúrjuk. Közepesen lágy tésztára van szükségünk, ezért ha túl lágy, még egy kis lisztet, ha túl kemény, még 1-2 kanál kefirt/joghurtot adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, letakarjuk valamivel és 30 percig kelni hagyjuk meleg helyen. Ha konyharuhával takarjuk le, kiszáradhat a tészta, inkább keressünk egy nagyobb tálat vagy nejlonnal tartsuk meg a nedvességet.
- Közben ledaráljuk a tepertőt (húsdarálón/diódarálóval/egyéb megoldást találva) és elkeverünk benne 1-1 kanál sót és borsot ízlés szerint. Kóstoljunk bele! A borssal óvatosan bánjunk, apránként adagoljuk. Egyébként az az egyik leglényegesebb pont: ne legyen íztelen a pogácsánk, csússzon rá az ital!
- Mikor megkelt (dagadt) a cipónk, lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk és a széleken 3-3 cm-t kihagyva egyenletesen elosztjuk-elkenjük rajta a tepertőkrémet. Először alulról felfelé, azután felülről lefelé harmadolva egymásra hajtjuk a tésztalapot, majd a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, jobb harmadát pedig a tészta alá hajtjuk. A hajtogatás iránya egyébként mindegy, a sorrend számít, hogy az mindig azonos legyen, különben nem lesz leveles a pogácsánk!
- Amikor elkészültünk, a tésztát ismét letakarjuk, fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, összesen négyszer. A tészta egyre nő és egyre hólyagosabb lesz.
- A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Az utolsó pihentetés után 3 cm vastag lapra-korongra nyújtjuk a tésztát, tetejét késsel bekockázzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (ha ragad, mártsuk lisztbe a szaggatót). A tésztamaradékokat is kisütjük.
- Egymás mellé rakosgatjuk a pogácsákat a tepsibe (sülés közben még nőnek), majd megkenjük tojással a tetejüket. A szélein ne csurogjon le a felvert tojás, erre ügyeljünk. Pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betolnánk – így nem dőlnek el. Aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt és a tepsiben hagyjuk kihűlni.