piskótatészta elkészítése

A híres hattojásos piskóta 3 alapvető hozzávalója: tojás, cukor és liszt, ezek aránya 1:1:1, azaz 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt. Na de ne szaladjunk ennyire előre, érdemes jó pár dolgot szem előtt tartani annak, aki tökéletes, omlós piskótatésztát szeretne készíteni.

Alap piskótatészta hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • Egy csipet só (a tojásfehérje keményebb lesz, ha csipet sót adunk hozzá)

A piskóta nagyon könnyen elkészíthető, de odafigyelést igénylő tésztafajta! Az igazán finom piskótatészta titka a habkönnyű állag, melyet a tésztába kerülő levegővel tudunk elérni. Ez a tojássárgája keverésekor és a tojásfehérje kemény habbá verésekor kerül a tésztába, így ne sajnáljuk ennél a lépésnél az időt és energiát!

Érdemes arra is ügyelni, hogy a tojás ne legyen teljesen hideg, vegyük ki a hűtőből a tészta készítése előtt fél órával korábban, ha ott tároljuk. Valamint a legjobb, ha a sütőt már akkor bekapcsoljuk, amikor elkezdjük a tésztát összeállítani.

A tojásfehérje habja akkor lesz igazán kemény, ha nem kerül bele a tojássárgájából. Először alacsonyabb fordulatszámon kezdjük a habverést, és ha már fehéredni, habosodni kezd, akkor kapcsoljunk magasabb fordulatszámra.

A tojássárgáját mindig keverjük simára, és így forgassuk bele óvatosan a tojásfehérje habba. A tészta könnyedségét fokozza még, ha a szárazanyagot (lisztet, porcukrot, vagy kakaót) átszitáljuk a tésztába.

Mikor elkészült a tészta, rögtön öntsük tepsibe, vagy tortaformába, mert különben összeesik. Csak a forma alját kenjük ki zsiradékkal, az oldalát ne, különben a közepe felpúposodik, és utána összeesik. Ha sütőpapírral béleljük ki, akkor zsírozni sem kell.

Nagyjából 25-30 perc alatt sül meg a tésztánk, de a sütési idő felénél kapcsoljuk 10-15 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre a sütőt. Az ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta összeesik. Ha üvegajtós sütőnk van, egyszerűbb a dolgunk, mert könnyebb meglesni az emelkedő tésztát. Akkor jó, ha már elválik a tészta a forma oldalától, feljött és aranybarna a teteje. Ha megsült a piskóta, akkor ne vegyük ki rögtön a sütőből, hanem félig nyitott sütőajtó mellett hagyjuk pihenni 15-20 percig. Ezután vegyük ki, és tegyük rácsra, hogy a tésztát minden oldalról érje levegő (így nem válik nedvessé, ragacsossá egyik oldala sem).

A tésztához, ha már a tepsibe öntöttük, szétszórva dobhatunk meggyet (lásd: meggyes pite recept), vagy apróra vágott csokit. Készülhet az egyik fele kakaósan és márványozhatjuk is a tésztánkat.

A piskótatészta 3 alapvető hozzávalója tehát a tojás, a cukor és a liszt, 1:1:1 arányban. A híres hattojásos piskóta tehát 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt hozzáadásával készül. Ez az alap piskótatészta.