Tepertős töpörtyűs pogácsa recept

Ez egy hajtóhatós-leveses tepertős pogácsa recept, nagyon finom lesz!

Tudta? A tepertős pogácsa Uniós védelem alatt áll! Süssünk hát a borozgatós-sörözgetős esték mellé egy adaggal.

Előkészületi idő: 2,5 óra
Sütés: 25 perc
Kész: 3 óra alatt

Hozzávalók

  • Búzafinomliszt 500 g
  • 2,5 dl kefír vagy joghurt
  • Élesztő 30 g
  • Tojás 2 db
  • 30 dkg tepertő
  • Só, bors

Elkészítés

1A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, összekeverjük 1 evőkanál sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. A 2,5 dl kefirt/joghurtot meglangyosítjuk (a hő hatására dolgozik majd az élesztő), belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverünk benne 1 tojást, majd a liszthez öntjük és fakanállal összedolgozzuk.

2A simára dolgozott tésztát egy nagy felületre (konyhaasztal) borítjuk, és meggyúrjuk. Közepesen lágy tésztára van szükségünk, ezért ha túl lágy, még egy kis lisztet, ha túl kemény, még 1-2 kanál kefirt/joghurtot adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, letakarjuk valamivel és 30 percig kelni hagyjuk meleg helyen. Ha konyharuhával takarjuk le, kiszáradhat a tészta, inkább keressünk egy nagyobb tálat vagy nejlonnal tartsuk meg a nedvességet.

3Közben ledaráljuk a tepertőt (húsdarálón/diódarálóval/egyéb megoldást találva) és elkeverünk benne 1-1 kanál sót és borsot ízlés szerint. Kóstoljunk bele! A borssal óvatosan bánjunk, apránként adagoljuk. Egyébként az az egyik leglényegesebb pont: ne legyen íztelen a pogácsánk, csússzon rá az ital!

4Mikor megkelt (dagadt) a cipónk, lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk és a széleken 3-3 cm-t kihagyva egyenletesen elosztjuk-elkenjük rajta a tepertőkrémet. Először alulról felfelé, azután felülről lefelé ? harmadolva ? egymásra hajtjuk a tésztalapot, majd a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, jobb harmadát pedig a tészta alá hajtjuk. A hajtogatás iránya egyébként mindegy, a sorrend számít, hogy az mindig azonos legyen, különben nem lesz leveles a pogácsánk!

5Amikor elkészültünk, a tésztát ismét letakarjuk, fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, összesen négyszer. A tészta egyre nő és egyre hólyagosabb lesz.

6A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

Az utolsó pihentetés után 3 cm vastag lapra-korongra nyújtjuk a tésztát, tetejét késsel bekockázzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (ha ragad, mártsuk lisztbe a szaggatót). A tésztamaradékokat is kisütjük.

7Egymás mellé rakosgatjuk a pogácsákat a tepsibe (sülés közben még nőnek), majd megkenjük tojással a tetejüket. A szélein ne csurogjon le a felvert tojás, erre ügyeljünk. Pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betolnánk – így nem dőlnek el. Aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt és a tepsiben hagyjuk kihűlni.