Tócsni, Lepcsánka

Tócsi liszt nélkül, he? Igen! Csak krumpli és tojás! Ugyanúgy olajban sütöm ki, amit utána papírtörlővel szépen felitatgatok. A tócsit finom sós, tejfölös-fokhagymás feltéttel szoktam megkenni, isteni a végeredmény!

Hozzávalók

  • Burgonya 10 db
  • Tojás 2 db
  • Só, bors

Feltéthez

  • Tejföl 1 pohár
  • Tej 0,5 dl
  • Fokhagyma 2 gerezd

Elkészítés

1Meghámozom a burgonyákat. A hagyományos lisztes verzióval szemben itt a krumpli felét megfőzöm (5 darabot), a másik felét csak lereszelem. A megfőtt krumplikat lepaszírozom, a lereszelt krumplinak leöntöm a levét, majd sózom és utána amint levet eresztett megint, azt is leöntöm. Annak érdekében, hogy a liszt hozzáadását elkerüljük, fontos a burgonyalé, tehát a nedvesség alapos eltávolítása. 2 tojással elkeverem az egészet, ez jól összeragasztja a masszát, még kevés borsot is teszek bele.

2Forró olajban kisütöm. A tócsikat melegen tartom, amíg meg nem sül az összes.

Jó ropogós lesz!

Tócsni, Lepcsánka

3Eközben elkészítem a feltétet: a tejfölt kikeverem a tejjel, hogy kenhetőbbé váljon. Hozzányomom a fokhagymákat és jól megsózom. Kóstoljuk meg milyen! Érezzük, ha jó, ez nagyon finom lesz a tócsira!