Nagyon egyszerűen elkészíthető, pikáns kelkáposztaleves receptjét osztom meg veletek ma! Bár a kelkáposztalevesről általában a diétázás és ezzel együtt a “seíz” juthat eszünkbe, ez a leves tényleg finom, olcsón és gyorsan elkészíthető (~1 óra), emellett nagyon egészséges is.
Miért együnk sok kelkáposztát?
A kelkáposzta kiváló csonterősítő: kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposzta jó rostforrás, de vasban, C-vitaminban, A-vitaminban, K-vitaminban és kalciumban is gazdag. Rendkívüli gyulladásgátló és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett gátolja a rák kialakulását (antioxidáns) is!
Hozzávalók
- Kelkáposzta 1 kisebb fej
- Kelbimbó – ha van otthon nyugodtan dobjunk bele párat
- Karalábé 1 db
- Sárgarépa 2 db
- Vöröshagyma 1 nagyobb fej
- Fokhagyma 3 gerezd
- Burgonya 2 db
- Liszt 1 evőkanál
- Olívaolaj 1 evőkanál
- Majoránna, só, őrölt bors, köménymag (ízlés szerint)
Ha laktatóbb levest szeretnénk, a főzés vége előtt 5 perccel tehetünk bele 3 szál felkarikázott, serpenyőben kicsit megpirított virslit.
Elkészítés
- A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk. A káposztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a burgonyát kockázzuk, a karalábét és a répát 2-3 cm-es csíkokra vágjuk. Egy evőkanál olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát egy nagy edényben, amiben a levest szeretnénk főzni.
- Mikor a hagyma megdinsztelődött, egy kanál lisztet szórunk rá, gyors mozdulatokkal elkeverjük – ne barnítsuk meg – aztán felengedjük egy kevés vízzel. Ekkor hozzászórjuk az előkészített zöldségeket és felengedjük 2,5 liter (vagy amennyi bőven ellepi) vízzel vagy alaplével.
- Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben fűszerezzük ízlésünknek megfelelően. Sótlanul nem finom, a zöldségek sok sót felvesznek, de csak apránként tegyük bele, nehogy aztán túl sós legyen!
Remélem nektek is ízlik!