Citromfű: A nyugalom gyógynövénye

A citromfűből nemcsak ízletes teát készíthetünk, de felhasználhatjuk sütés és főzés során, salátákat is ízesíthetünk vele. Még az egészségünket is óvhatjuk így, hiszen számtalan egészségügyi hatással rendelkezik ez a gyógy- és fűszernövény.

A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja.
A citromfű sok más gyógynövénnyel együtt (pl. menta és kakukkfű) az ajakosvirágúak családjába (Laminaceae = Labiatae) tartozik, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. A gyógyszerészek az orvosságként használt leveleket Melissae folium-nak nevezik. 

ILLATOS, ZAMATOS, FINOM: CITROMFŰ

Fűszerként a citromfű: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

A citromfű antioxidánsokat, flavonoidokat és olyan fenolos vegyületeket tartalmaz, mint luteoilin, glikozid, kempferol, kvercetin, klorogénsav vagy kávésav, amelyek mind-mind csak emelik ennek az áldásos gyógynövénynek a csodálatos hatásait.

A citromfű gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik. Gazdag forrása az A-, a B-, a C-vitaminnak, a folsavnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a mangánnak, a cinknek és a vasnak is.

A citromfű támogatja az egészséges koleszterinszintet. Rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges trigliceridszint fenntartását is és hatására csökkenthető a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintje is. Ez a hatás segíthet megakadályozni a lipidek felhalmozódását az erekben, így az artériákban zavartalan lehet a véráramlás, ezzel pedig megakadályozható a szív- és keringési betegség és az érelmeszesedés.

Mivel a citromfű vízhajtó hatással rendelkezik, így segítséget nyújt a toxinok szervezetből történő kiürülésében. A test méregtelenítése tehermentesíti a májat és a veséket, de az egészséges emésztőrendszer fenntartásában is a segítségünkre lehet.

A citromfű csökkenti a gyomor- és bélrendszer gyulladását, így nagyon hasznos lehet a fogyasztása, mindemellett jó hatással van az emésztésre. A gyógynövényt bevethetjük székrekedés, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás esetén is.

A citromfű nyugtatólag hat az izmokra, az idegekre és segíthet az alvás minőségének és mennyiségének javításában. Ideggyengeségi, idegi eredetű alvászavarok estében végezzünk citromfűkúrát, esténként, de akár reggel is, fogyasszuk langyos állapotban, mézzel édesítve. Hatására kipihenten ébredünk, az egész napunk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, ilyenkor még a reggeli feketekávét is elhagyhatjuk. A növény leveleiből készült tea a diákoknak is segítője lehet, hiszen hatásosan oldja a vizsgadrukkot. Különböző teakeverékek alkotórészeként kitűnő szer frontérzékenység és fejfájás esetében is.

A gyógynövényt alkalmazhatjuk köhögés és megfázás esetén is, hiszen kimagasló a C-vitamin-tartalma. A citromfű lázat is csillapít és elősegíti az izzadást, ami által hamarabb kiheverhetjük a megfázásos betegségeket.

A citromfű és a belőle készült illóolaj antibakteriális és antimikrobiális hatással rendelkezik, amely segítséget nyújthat a különböző fertőzésekkel szemben. A gyógynövény fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Lehet alkalmazni lábgombásodás és húgyúti fertőzések esetén is, hiszen ismeretes, hogy baktérium- és gombaellenes hatása is van. A gyógynövény nagyon hatékony még a migrénes fejfájás természetes kezelésében is.