Marcsi néni készíti a legjobb szilvalekvárt Balatonrendesen, ebben biztos vagyok: olyan, amilyen a nagykönyvben megvan írva!
Elkértem a receptjét, szilvaszezon lévén, hogy télire is jusson ebből a gyógyító erejű, kimagasló antioxidáns tartalmú gyümölcsből.
Befőtt készítésére és mélyhűtésre is alkalmas a jó Besztercei szilva, és nem legutolsó rendű felhasználási módja a pálinkafőzés sem.
Alapszabályok:
- A jó szilvalekvárt nem kell ízesíteni.
- Ha érett a szilva akkor nem kell bele cukor sem.
- Előveszünk egy jó nagy, 5 literes lábast és ecettel alaposan kimossuk. Ebbe 4 kiló magozott szilva kényelmesen elfér.
Kis lángon, 6-7 órán át fedő alatt főzzük. Kevergetni nem kell! - Az utolsó háromnegyed órában azonban alaposan kevergetjük, amíg egyenletes nem lesz.
- Közben csírátlaníthatjuk az üvegeket, sütőben 2 perc alatt maximális hőfokon.
- Mikor elkészült a szilvalekvárunk (feketés-sötétbarna szín is jelzi a lekvár elkészültét), a tiszta üvegekbe töltjük, majd az előmelegített sütőben hagyjuk visszahűlni. Amint kihűlt, celofánnal zárjuk.
Még a kanál is megáll benne!