A rizottó nagyon egyszerű kis étel, de mégis fantasztikus: ha tudjuk, hogyan készítsük el ezt az alapreceptet, utána már számtalan féleképpen variálhatjuk: pestóval, tenger gyümölcseivel, gombával? Ehetjük önmagában, vagy tálalhatjuk köretnek is.Előkészületi idő: 10 percFőzés: 45 percKész: 55 perc alatt
Hozzávalók a rizottó alapreceptjéhez (5 személyre):
- Rizs 250 g
- Alaplé
- Vöröshagyma 1 fej
- Fehérbor (száraz) 5 dl
- Parmezán 120 g
- Vaj 60 g
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- Apróra vágjuk a vöröshagymát, megpirítjuk a vajon. Hozzáöntjük a rizottó rizst, alacsony lángon pirítjuk pár percig. Hozzáöntünk egy pohár száraz fehérbort. Pár perc alatt ez mind elpárolog, de a rizs megőrzi annak aromáját.
- A forró alaplé hozzáadása következik: merjük bele egy merőkanállal, majd ha azt teljesen elnyeli, ismételjük meg újra ezt a műveletet. Főzzük 20-25 percig a rizst, a fajtától függően (csomagoláson jelzett ideig főzzük). Fontos, hogy apránként adjuk hozzá az alaplevet merőkanállal, ne pedig egyből nagy mennyiséget.
- Kóstoljuk, megfőtt-e már a rizs. Ha még kemény, adjuk hozzá az alapléből, ha még van. Ha már elfogyott, a sima víz is jó. Sózzuk, borsozzuk.
- Tökéletesítsük a rizottónk állagát további vaj és parmezán hozzáadásával, mikor már megpuhult a rizs.Jól átkeverjük és a lángot elzárva alatta, fedővel lefedve állni hagyjuk 3-4 percig.Elkészült a tökéletes, krémes állagú rizottónk.Ötletek rizottó változatokhoz: sáfrány, borsó, petrezselyem, kolbász, tenger gyümölcsei, paradicsom.