RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Diós-mákos bejgli
0
november 14, / Közzétéve Desszert, édesség, Karácsony, Recept

Diós-mákos bejgli – elronthatatlan recept az ünnepekre

A diós és mákos bejglit – tekercset – valaha kalácstésztából készítették, olykor patkó formára hajlítva, ám a pozsonyi tésztából sütött (élesztős omlós) kifli még finomabb, és sokkal tovább friss marad.

Pozsonyi kifli is készülhet bejgli tésztából

Egyéb töltelékekkel is tekerik, de a diós-mákos bejgli a klasszikus. Itt egy olyan recept, amivel azok is sikerrel járjanak, akik még sosem, vagy csak ritkán sütöttek bejglit.

Tippek a bejgli elkészítéséhez

  • Míg a mákos töltelékhez reszelt citromhéj dukál, a diósat érdemes feldobni egy kis reszelt narancshéjjal!
  • A tésztát előző este is elkészíthetjük, 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
  • Még finomabb lesz a töltelék, ha 1/2-1/2 felhasított vaníliarúdból kikapart péppel ízesítjük – vagy bourbon vaníliás cukrot adunk hozzá.
  • Ha sülés közben szétreped a bejgli, annak több oka is lehet: vagy több tölteléket tettünk bele a kelleténél, vagy túl vékonyra nyújtottuk a tésztát.
  • A kész bejglit lefagyaszthatjuk: a kihűlt tekercsek folpackba csomagolva fagyasztóak. Fogyasztás előtt 7 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten felengedjük.
  • A bejgli teteje a kétszeri kenéstől (1. tojás sárgája. 2. fehérje) és annak rászárításától lesz márványos.

Hozzávalók 2 diós, 2 mákos rúd bejglihez

  • 600 g finomliszt
  • 150 g vaj/margarin
  • 100 g sertészsír vagy összesen 250 g margarin
  • 15 g élesztő
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 50 g porcukor
  • 2 tojás + 2 a kenéshez

Előkészületek

  1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos tejben kis cukorral.
  2. Összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, a zsírral és a sóval. Ezután beleütünk 2 tojást, 50 g porcukrot és összedolgozzuk.
  3. Munkalapon átgyúrjuk, 4 azonos súlyú kb. 250 g-os cipóra osztjuk, betesszük a hűtőszekrénybe, amíg a kétféle tölteléket elkészítjük.
  4. A tölteléknek és a tésztának azonos súlyúnak kell lennie, tehát esetünkben 4x250g tésztához 4x250g tölteléket készítünk.
  5. A töltelékhez 100 g mazsolát forró vízzel leöblítünk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Máktöltelék

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált mák
  • 150 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

A cukorból, 1 dl vízzel szirupot főzünk, amelyen leforrázzuk a mákot majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált dió
  • 150 g cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa

A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Összekeverjük a diót, a reszelt citrom- és/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Bejgli sütés

A pihent tésztát körülbelül 20X30 cm-es téglalapokká (A/4-es nagyságú lapra) nyújtjuk, és elosztjuk rajta a diós tölteléket úgy, hogy a tészta széleire -kb.1cm- ne kenjünk a masszából. A megkent tészta két szélét behajtjuk, és nem túl szorosan feltekerjük. A hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel).

Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (30 perc). Ezután a konyhába visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát pihentetjük immár meleg helyen, maradhat a konyhaasztalon. Ettől a kétszeri kenéstől lesz szép márványos a tetejük.

A légkeverésés sütőt előmelegítjük 190 °C -ra. Ha nem légkeveréses a sütőnk, a sütést 200 °C -on kezdjük és 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C –ra, félidőben néhány pillanatra kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson – a légkeveréses sütőt nem kell nyitogatni!

A bejgliket megszurkáljuk hústűvel úgy, hogy a tű hegye legalább a bejgli közepéig elérjen, ezzel utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát. Ne villával szúrjuk, mert akkor garantált, hogy kireped!

Az előmelegítet sütőben készre sütjük- ez kb. 30 perc.
Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk. Letakarva hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.

Kulcsszavak: bejgli, diós, mákos

Ez is érdekes lehet

Spaghetti alla puttanesca: eredeti olasz recept alapján /spagetti puttanesca módra/
Ízletes, könnyen elkészíthető hagyományos olasz tésztaételek receptjei képekkel
csirkeszárnyak
Ropogós, sült csirkeszárnyak – tuti ázsiai recept!
Burgonyás pogácsa élesztő nélkül
Burgonyás pogácsa élesztő nélkül

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP