RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
1
január 08, / Közzétéve Karácsony, Recept

A sertés részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?

Sertés részeinek felhasználása

Sertés részeinek felhasználása

1: Szűzpecsenye: a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús. Egészben sütve, szeletelve, érméknek frissen sütve és töltve. Ez a sertéshús legdrágább része.

2: Rövid karaj: a farok felőli rész. Egybesütve, szeletelve bordának frissen sütve, főzve, pácolva, töltve vagy füstölve. Magas árkategória.

3: Hosszú karaj: a fej felőli rész. Egybesütve, szeletelve bordának frissen sütve, főzve, pácolva vagy füstölve. Csontja kiváló levesnek. Közepes árkategória.

4: Felsál: a comb része. Sovány, száraz hús. Egybesütve, szeletelve frissen sültnek.

5: Dió (gömbölyű felsál): a comb része. A sertés diója a szűzpecsenye után, a legfinomabb. Egybesütve, de szeletelve és brassói aprópecsenyének is.

6: Fricandó: száraz hús. A comb középső része. Egybesütve, szeletelve frissen sültnek.

7: Rózsa (slussz): Ez a legszaftosabb része a combnak, szinte mindenre használható: egybesütve, pörköltnek, rántani, szeletelve frissen sültnek, darálni. Közepesen drága árkategória.

4-7: Comb: a sertés hátsó combja.

8: Csülök: a láb és a comb közötti rész. Pörköltnek (csülökpörkölt), füstölve, egyben sütve és főzve is felhasználható.

4-8: Hátsó sonka: a sertés hátsó sonkája pácolva, füstölve, főzve jó.

9: Láb-köröm: a sertés lába felhasználható rántva, pörköltnek (körömpörkölt), füstölve, pácolva vagy kocsonyának.

10: Farok: a sertés farkából készíthetünk pörköltet, megfőzhetjük kocsonyának.

11: Lapocka: felhasználható egyben sütve, tokánynak, vagdaltnak (fasírt), pörköltnek, füstölve illetve kötözött sonkának.

12: Oldalas: a sertés hússal fedett bordái. Készítetünk belőle sült-, párolt-, töltött és füstölt oldalast. Főzhetjük, pácolhatjuk. Székelykáposztába pörköltnek használhatjuk.

13: Dagadó: a sertés hasaalja. Ebből készítünk kolbászt, töltött káposztának valót, megfőzhetjük székelykáposztához, de vagdaltnak (fasírt) is kiváló.

14: Tarja: a sertés nyakrésze. Felhasználhatjuk egyben sütve, szeletelve, frissen sütve (flekken), pácolva, grillezve, füstölve, rántva.

15: Fej: Kocsonyának, fejhús főzve, disznósajtnak.

A disznóvágás után a bőrök egy része abálásra kerül és a hurka vagy a disznósajt alapanyaga lesz. A belsőségeket nagyon forró vízben megfőzik, (abálás).

A sertés elnevezései

Kan: kifejlett hímivarú sertés
Kansüldő: tenyésztésre szánt, de még nem kifejlett hímivarú sertés
Tenyészkan: tenyésztésbe vett hímivarú sertés
Emse/Koca/Göbe: nőivarú sertés
Előhasi koca: első vemhesség és a szoptatás alatt a nőivarú sertés
Kocasüldő: tenyésztésre szánt, de még nem kifejlett nőivarú sertés
Ártány: fiatal, ivartalanított hímivarú sertés
Kanlott: idősebb korban ivartalanított hímivarú sertés (a vágás előtt néhány héttel a hús minőségének javítása miatt történik az ivartalanítás)
Miskárolt: ivartalanított nőivarú sertés
Szopós malac: szoptatás ideje alatt a fiatal sertés
Választott malac: szoptatás ideje után a fiatal sertés
Hízósertés: vágásra szánt, hízlalás alatt lévő sertés

  • Tweet

Érdekes lehet még

Olasz kenyérsaláta paradicsommal
Olasz kenyérsaláta paradicsommal
Kvász
Kvász készítése – természetes probiotikum recept
Palacsinta alaprecept – tippek, trükkök a tökéletes palacsintatészta elkészítéséhez
Palacsinta alaprecept – tippek, trükkök a tökéletes palacsintatészta elkészítéséhez

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP