RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Sertés részeinek felhasználása
2
január 08, / Közzétéve Karácsony, Recept

A sertés részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?

Sertés részeinek felhasználása

A sertéshús rendkívül sokoldalú, és a sertés különböző részeinek felhasználása segít abban, hogy minden étel gazdag ízvilággal rendelkezzen. Legyen szó egy sertéskaraj sütéséről, egy sertéspörköltről vagy egy szaftos sertéscombról, minden húsrész más főzési technikát igényel. A sertés hús részei ideálisak a különböző étkezésekhez, hiszen a hús gazdag textúrája és íze számos ételben megjelenhet. A karaj gyorsan elkészíthető, míg a comb, váll vagy lapocka tökéletes választás egy lassú főzéshez, például egy pörkölthöz vagy sülthöz. Ha tudjuk, hogy melyik húsból mit főzzünk, a sertés hús felhasználása könnyedén a hétköznapok és ünnepi asztalok sztárjává válhat. Fedezd fel a sertéshús különböző részeinek felhasználását, és tudd meg, hogyan készíthetsz ínycsiklandó fogásokat minden egyes húsrészből!

1: Szűzpecsenye: a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús. Egészben sütve, szeletelve, érméknek frissen sütve és töltve. Ez a sertéshús legdrágább része.

2: Rövid karaj: a farok felőli rész. Egybesütve, szeletelve bordának frissen sütve, főzve, pácolva, töltve vagy füstölve. Magas árkategória.

3: Hosszú karaj: a fej felőli rész. Egybesütve, szeletelve bordának frissen sütve, főzve, pácolva vagy füstölve. Csontja kiváló levesnek. Közepes árkategória.

4: Felsál: a comb része. Sovány, száraz hús. Egybesütve, szeletelve frissen sültnek.

5: Dió (gömbölyű felsál): a comb része. A sertés diója a szűzpecsenye után, a legfinomabb. Egybesütve, de szeletelve és brassói aprópecsenyének is.

6: Fricandó: száraz hús. A comb középső része. Egybesütve, szeletelve frissen sültnek.

7: Rózsa (slussz): Ez a legszaftosabb része a combnak, szinte mindenre használható: egybesütve, pörköltnek, rántani, szeletelve frissen sültnek, darálni. Közepesen drága árkategória.

4-7: Comb: a sertés hátsó combja.

8: Csülök: a láb és a comb közötti rész. Pörköltnek (csülökpörkölt), füstölve, egyben sütve és főzve is felhasználható.

4-8: Hátsó sonka: a sertés hátsó sonkája pácolva, füstölve, főzve jó.

9: Láb-köröm: a sertés lába felhasználható rántva, pörköltnek (körömpörkölt), füstölve, pácolva vagy kocsonyának.

10: Farok: a sertés farkából készíthetünk pörköltet, megfőzhetjük kocsonyának.

11: Lapocka: felhasználható egyben sütve, tokánynak, vagdaltnak (fasírt), pörköltnek, füstölve illetve kötözött sonkának.

12: Oldalas: a sertés hússal fedett bordái. Készítetünk belőle sült-, párolt-, töltött és füstölt oldalast. Főzhetjük, pácolhatjuk. Székelykáposztába pörköltnek használhatjuk.

13: Dagadó: a sertés hasaalja. Ebből készítünk kolbászt, töltött káposztának valót, megfőzhetjük székelykáposztához, de vagdaltnak (fasírt) is kiváló.

14: Tarja: a sertés nyakrésze. Felhasználhatjuk egyben sütve, szeletelve, frissen sütve (flekken), pácolva, grillezve, füstölve, rántva.

15: Fej: Kocsonyának, fejhús főzve, disznósajtnak.

A disznóvágás után a bőrök egy része abálásra kerül és a hurka vagy a disznósajt alapanyaga lesz. A belsőségeket nagyon forró vízben megfőzik, (abálás).

A sertés elnevezései

Kan: kifejlett hímivarú sertés
Kansüldő: tenyésztésre szánt, de még nem kifejlett hímivarú sertés
Tenyészkan: tenyésztésbe vett hímivarú sertés
Emse/Koca/Göbe: nőivarú sertés
Előhasi koca: első vemhesség és a szoptatás alatt a nőivarú sertés
Kocasüldő: tenyésztésre szánt, de még nem kifejlett nőivarú sertés
Ártány: fiatal, ivartalanított hímivarú sertés
Kanlott: idősebb korban ivartalanított hímivarú sertés (a vágás előtt néhány héttel a hús minőségének javítása miatt történik az ivartalanítás)
Miskárolt: ivartalanított nőivarú sertés
Szopós malac: szoptatás ideje alatt a fiatal sertés
Választott malac: szoptatás ideje után a fiatal sertés
Hízósertés: vágásra szánt, hízlalás alatt lévő sertés

Ez is érdekes lehet

Krumplifőzelék: a verhetetlen recept
Krumplifőzelék: a verhetetlen recept!
Lebbencsleves egyszerűen elkészítve
Lebbencsleves egyszerűen elkészítve
Egyszerű és finom kevert almás-mákos süti – gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, olajmentes, vegán

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP