Ez a bruschetta recept nem csak a zöldségimádók kedvenc előétele lesz. Nincs otthon friss kenyér? Sebaj!
Ez a recept a tegnapi, tegnapelőtti kenyérből is finom előételt varázsol, csupán néhány zöldségre és egy-két csipet fűszerre lesz szükségünk!
Mire lesz szükségünk?
- pár ízletes paprika: sárga és piros vegyesen
- 1 hosszában felvágott és kimagozott cukkini
- 1 fél padlizsán
- oregánó
- friss mentalevél
- só és frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Megmossuk a zöldségeket. Felszeleteljük a paprikákat, felaprítjuk a többit 2-3 centis darabokra. Összekeverjük a zöldségeket az apróra vágott fűszernövényekkel egy tálban. Öntünk bele olívaolajat, sózzuk-borsozzuk és jó alaposan egybeforgatjuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk, ráöntjük és fél órát sütjük. Addig kellemes illatot áraszt és szép aranybarnára sül.
- Közben elkészítjük a kenyeret! Vesszük a kenyeret és 1 centi vastagságú szeletekre vágjuk. Ha nagy a kenyér, vágjuk félbe, negyedbe! Grillen, serpenyőben vagy egyéb otthoni megoldást találva pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát ropogósra.
- A sütőből a zöldségeket kivéve, hagyjuk kihűlni, majd robotgéppel összezúzzuk, hogy jól kenhető legyen. Hagyhatunk benne nagyobb darabokat, vagy összedarálhatjuk egészen krémesre: ki ahogyan szereti. Most kóstolhatunk: kell-e még bele olívaolaj vagy só? Igazítsuk ízlésünknek megfelelően, aztán kenhetjük az elkészült pirítósra. Ha szeretjük a fokhagymát, 1 félbevágott gerezddel vékonyan dörzsöljük be a kenyereket, mielőtt rákenjük ezt az ízletes sült zöldséges feltétet.