A császármorzsa:
A császármorzsa bécsi konyha legismertebb édessége, igen népszerű étel. Szegeden és környékén csicsvara néven is emlegetik, de a fedőneve a daramorzsa és a smarni is.
Lehet csak liszttel, csak darával, vagy a kettő keverékével készíteni, amit daramorzsának hívnak. Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.
Itt az én receptem (szerintem így a legfinomabb)
- Búzadara 1 bögre
- Tej (2,8%) 1 bögre
- Vanillincukor 1 tasak
- Tojás 3 db
- Kristálycukor ízlés szerint (nálunk elég bele 1 evőkanál, de aki nagyon édesszájú, tehet bele 3-at is), és egy csipet só, hogy jobban kihozza az édességét
- Citromhéj reszelve
- Vaj vagy olaj a sütéshez
- opcionális mazsola – csak mert nem mindenki szereti
Elkészítés
- Egy keverőtálban összekeverem a bögre darát, ugyanannyi tejjel és hozzáteszem a cukrokat, majd a citrom héját is ráreszelem. Jól átkeverem és 20 percre állni hagyom. Ezalatt megszívja magát a dara a cukros tejjel.
- 20 perc elteltével feltöröm a tojásokat is: a sárgáját felverem és a darához keverem, a fehérjét különválasztom egy tálba és keményre verem. Mikor megáll a fehérje a tálban, akkor óvatosan a egybekeverem a darával.
- 40 g vajat olvasztok egy nagy serpenyőben. Mikor forró, hozzáöntöm a keverőtál tartalmát és folyamatos kevergetés-szaggatás mellett elkészítem az isteni császármorzsát. Akkor jó, ha szép aranybarna az egész. Sárgabaracklekvárral az igazi! 😉