fokhagymás-chilis spagetti

Az olasz konyha egyik jellegzetessége az egyszerűség az alapanyagok és az elkészítés tekintetében. Az olívás-fokhagymás spagetti chilivel (Pasta aglio olio e peperoncino) egy klasszikus egyszerű és finom olasz tésztaétel, mikor nincs otthon sok alapanyagunk, vagy csak valami pofonegyszerűt szeretnénk elkészíteni.

Az alapanyagok helyes megválasztása ennél az ételnél is fontos: lehetőleg olasz durumtésztát, jó minőségű olívaolajat (legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus és nem vegyi úton előállított extra szűz olívaolaj) használjunk és ha lehet, ne erőtlen kínai import fokhagymát tegyünk rá.

Előkészületi idő: 2 perc
Főzés: 15 perc
Kész: 17 perc alatt

Hozzávalók ízlés szerinti mennyiségben

  • Spagetti tészta
  • Szárított chili
  • Extra szűz olívaolaj
  • Bazsalikom/petrezselyem
  • Fokhagyma

Elkészítés

1Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben, majd hozzátesszük a megtört fokhagymát. Mikor megpirult, hozzátesszük a chilit is és levesszük a tűzről (ne égjen meg a paprika). Ezután feltesszük főni a tésztának a vizet.

Sót forráskor rakjunk bele.

2Mielőtt kész lenne az al dente tésztánk, átmerjük a fűszeres serpenyőbe (nem baj, ha egy merőkanálnyi főzővíz is kerül hozzá) így főzzük együtt az egészet véglegesre. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki: olívaolajat bőven locsolhatunk rá.

A bazsalikomot/petrezselymet apróra szeljük és a végén ízlésesen rászórjuk.