csipkebogyószörp

Decembertől-februárig készíthető házilag a csipkebogyó (bicske) szörp. Nagyon egyszerű a recept, bátran álljon neki mindenki. A legmakacsabb része talán a szedés… Kesztyű viselése javasolt! A begyűjtésnél még figyeljük oda, hogy lehetőleg ne a sztráda mellett lévő csipkebogyó bokrot célozzuk meg, hanem mondjuk az erdő szélén lévőket, távolabb a szennyezett levegőtől.

 

Karácsonyi ajándéknak is kiváló, ha decemberben készítjük!

Hónapokig eláll. 

A házi csipkebogyó szörp elkészítése

A frissen szedett, dércsípett csipkebogyót megmossuk, majd összezúzzuk (például húsdarálón). Ezt követően kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük és alaposan átkeverjük, vagy lassú tűzön melegítünk rá, csak arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel, a C-vitamin a hő hatására instabillá válik és jelentős része lebomlik már 60 fok felett.

2 napig állni hagyjuk, naponta 3-4x átkeverjük, óvatosan rá is melegíthetünk időközönként.

A 2 nap elteltével vászonruhán vagy szűrőn átpréseljük (én szűrőn szoktam). Már csak a cukorszirupot kell elkészíteni: 1 liter vízhez 80 dkg cukrot számolva sűrű szirupot készítek. Tartósításnak literenként 1 késhegynyi citromsavat és borkősavat teszek hozzá. A szirupot és a leszűrt, átpasszírozott csipkebogyó levet összeöntjük és az így elkészített szörpöt tiszta üvegekbe töltjük.

A végeredmény ízletes és rostos, akárcsak a képen!