RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
november 14, / Közzétéve Desszert, édesség, Karácsony, Recept

Diós-mákos bejgli – elronthatatlan recept az ünnepekre

Diós-mákos bejgli

A diós és mákos bejglit – tekercset – valaha kalácstésztából készítették, olykor patkó formára hajlítva, ám a pozsonyi tésztából sütött (élesztős omlós) kifli még finomabb, és sokkal tovább friss marad.

Pozsonyi kifli is készülhet bejgli tésztából

Egyéb töltelékekkel is tekerik, de a diós-mákos bejgli a klasszikus. Itt egy olyan recept, amivel azok is sikerrel járjanak, akik még sosem, vagy csak ritkán sütöttek bejglit.

Tippek a bejgli elkészítéséhez

  • Míg a mákos töltelékhez reszelt citromhéj dukál, a diósat érdemes feldobni egy kis reszelt narancshéjjal!
  • A tésztát előző este is elkészíthetjük, 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
  • Még finomabb lesz a töltelék, ha 1/2-1/2 felhasított vaníliarúdból kikapart péppel ízesítjük – vagy bourbon vaníliás cukrot adunk hozzá.
  • Ha sülés közben szétreped a bejgli, annak több oka is lehet: vagy több tölteléket tettünk bele a kelleténél, vagy túl vékonyra nyújtottuk a tésztát.
  • A kész bejglit lefagyaszthatjuk: a kihűlt tekercsek folpackba csomagolva fagyasztóak. Fogyasztás előtt 7 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten felengedjük.
  • A bejgli teteje a kétszeri kenéstől (1. tojás sárgája. 2. fehérje) és annak rászárításától lesz márványos.

Hozzávalók 2 diós, 2 mákos rúd bejglihez

  • 600 g finomliszt
  • 150 g vaj/margarin
  • 100 g sertészsír vagy összesen 250 g margarin
  • 15 g élesztő
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 50 g porcukor
  • 2 tojás + 2 a kenéshez

Előkészületek

  1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos tejben kis cukorral.
  2. Összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, a zsírral és a sóval. Ezután beleütünk 2 tojást, 50 g porcukrot és összedolgozzuk.
  3. Munkalapon átgyúrjuk, 4 azonos súlyú kb. 250 g-os cipóra osztjuk, betesszük a hűtőszekrénybe, amíg a kétféle tölteléket elkészítjük.
  4. A tölteléknek és a tésztának azonos súlyúnak kell lennie, tehát esetünkben 4x250g tésztához 4x250g tölteléket készítünk.
  5. A töltelékhez 100 g mazsolát forró vízzel leöblítünk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Máktöltelék

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált mák
  • 150 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

A cukorból, 1 dl vízzel szirupot főzünk, amelyen leforrázzuk a mákot majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált dió
  • 150 g cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa

A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Összekeverjük a diót, a reszelt citrom- és/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Bejgli sütés

A pihent tésztát körülbelül 20X30 cm-es téglalapokká (A/4-es nagyságú lapra) nyújtjuk, és elosztjuk rajta a diós tölteléket úgy, hogy a tészta széleire -kb.1cm- ne kenjünk a masszából. A megkent tészta két szélét behajtjuk, és nem túl szorosan feltekerjük. A hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel).

Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (30 perc). Ezután a konyhába visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát pihentetjük immár meleg helyen, maradhat a konyhaasztalon. Ettől a kétszeri kenéstől lesz szép márványos a tetejük.

A légkeverésés sütőt előmelegítjük 190 °C -ra. Ha nem légkeveréses a sütőnk, a sütést 200 °C -on kezdjük és 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C –ra, félidőben néhány pillanatra kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson – a légkeveréses sütőt nem kell nyitogatni!

A bejgliket megszurkáljuk hústűvel úgy, hogy a tű hegye legalább a bejgli közepéig elérjen, ezzel utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát. Ne villával szúrjuk, mert akkor garantált, hogy kireped!

Az előmelegítet sütőben készre sütjük- ez kb. 30 perc.
Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk. Letakarva hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.

  • Tweet
Kulcsszavak: bejgli, diós, mákos

Érdekes lehet még

Hagyományos Gulyásleves recept (Goulasch)
Hagyományos Gulyásleves recept (Goulasch)
Bundás kenyér mozzarellával töltve
Bundás kenyér mozzarellával töltve
Korhelyleves (savanyúkáposzta leves) recept
Korhelyleves (savanyúkáposzta leves) recept

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP