A sütőtök krémleves ízletes és egészséges fogás a hét bármely napjára. Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb ezzel a recepttel!
Tudta? A sütőtök jótékony hatásai:
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket (különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget), enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Hozzávalók 4 adagra
- Sütőtök 500 g
- Vöröshagyma 1 db
- Fokhagyma 1-2 gerezd (ízlés szerint)
- Póréhagyma 1 db
- Víz 4 dl
- Tejszín 320 ml
- Olívaolaj 2 evőkanál
- Só, bors, szerecsendió
Elkészítés
- A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, hámozzuk, daraboljuk apróra, hogy hamar megfőjön. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk kockára. Az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben és a hagymát pirítsuk üvegesre benne. Adjuk hozzá a tököt és enyhén pirítsuk meg. Aztán öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval, borssal, ill. szerecsendióval és főzzük puhára.
- Adjuk hozzá a tejszínt és az egészet pürésítsük botmixerrel (én rusztikusra szoktam hagyni, nem pépesítem nagyon finomra). A póréhagymából karikákat vágunk és hozzá adjuk. Főzzük fel újra, és ízesítsük ízlés szerint.
Pirított tökmaggal vagy pirított kenyérkockákkal is díszíthetjük.