Sütőtök krémleves

A sütőtök krémleves ízletes és egészséges fogás a hét bármely napjára. Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb ezzel a recepttel!

Tudta? A sütőtök jótékony hatásai:

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket (különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget), enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Hozzávalók 4 adagra

  • Sütőtök 500 g
  • Vöröshagyma 1 db
  • Fokhagyma 1-2 gerezd (ízlés szerint)
  • Póréhagyma 1 db
  • Víz 4 dl
  • Tejszín 320 ml
  • Olívaolaj 2 evőkanál
  • Só, bors, szerecsendió

Elkészítés

1

A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, hámozzuk, daraboljuk apróra, hogy hamar megfőjön. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk kockára. Az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben és a hagymát pirítsuk üvegesre benne. Adjuk hozzá a tököt és enyhén pirítsuk meg. Aztán öntsük fel vízzel, ízesítsük sóval, borssal, ill. szerecsendióval és főzzük puhára.

2

Adjuk hozzá a tejszínt és az egészet pürésítsük botmixerrel (én rusztikusra szoktam hagyni, nem pépesítem nagyon finomra). A póréhagymából karikákat vágunk és hozzá adjuk. Főzzük fel újra, és ízesítsük ízlés szerint.

Pirított tökmaggal vagy pirított kenyérkockákkal is díszíthetjük.

Egyszerű sütőtök krémleves recept
4.7 (93.33%) 6 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..