Trüffel: mikor az étcsokoládé, a tejszín és a vaj olvad a szájban, miközben egymás után bontakoznak ki az egymást kiegészítő mesés ízek…
Ez egy szilvalekváros recept, mert volt a hűtőben még egy fél befőttes üvegnyi és megspékeltem még egy kis téli fűszerkeverékkel: fahéjjal és szegfűszeggel.
Telitalálat lett, bombajó!
Hozzávalók (30 db lett)
- Étcsokoládé 200 g
- Tejszín 1 dl
- Méz 2 evőkanál
- Vaj 20 g
- Szilvalekvár 40 g (mint 1 gombóc fagyi)
- Őrölt fahéj 3 g
- Őrölt szegfűszeg 1 kávéskanál
- Kakaópor a tetejére
Elkészítés
- A tejszínt megmelegítjük annyira, hogy elolvadjon benne a méz és hozzátesszük a fahéjat és a szegfűszeget. Az étcsokoládét is felolvasszuk és apránként adagolva egybekeverjük a kettőt.
- A vajat is felmelegítjük kissé – az jó, ha szoba hőmérsékletű. Az alapanyagokkal 40 fokon dolgozva lesz könnyű dolgunk. Tehát a vajat is és a szilvalekvárt is a keverőtálba tesszük a csokoládés masszánkhoz. Jól összekeverjük az egészet, teljesen homogén állagúra. Használhatunk mixert is hozzá.
- Ezután állni hagyjuk 20-30 percig hűtőben. Igen, először felmelegítettünk mindent, hogy jól összeolvadjanak az ízek, most pedig le kell hűtenünk mert a továbbiakban így lesz könnyebb dolgunk. A következőt csináltam: levágtam egy erősebb műanyagzacskó csücskét (nyomózsákot készítettem) és apró adagokat nyomtam a masszából egy tálra, amelyre zsírpapírt helyeztem. Visszaraktam az egészet újabb negyed órára. A lényege, hogy íz nem lesz olyan “trutymós” a trüffel golyócskák készítése és minden trüffel egyforma méretű lesz.
- Kivesszük a hűtőből és egyesével a kezünkkel golyócskákat gömbölyítünk belőlük, majd meghempergetjük őket kakaóporban.
Száraz, hideg helyen tárolva (hűtőben, kamrában) 2-3 hétig eláll. Ajándéknak is tökéletes!