Trüffel készítése kakaópor

Trüffel: mikor az étcsokoládé, a tejszín és a vaj olvad a szájban, miközben egymás után bontakoznak ki az egymást kiegészítő mesés ízek… Ez egy szilvalekváros recept, mert volt a hűtőben még egy fél befőttes üvegnyi és megspékeltem még egy kis téli fűszerkeverékkel: fahéjjal és szegfűszeggel. Telitalálat lett, bombajó! 

Hozzávalók (30 db lett)

  • Étcsokoládé 200 g
  • Tejszín 1 dl
  • Méz 2 evőkanál
  • Vaj 20 g
  • Szilvalekvár 40 g (mint 1 gombóc fagyi)
  • Őrölt fahéj 3 g
  • Őrölt szegfűszeg 1 kávéskanál
  • Kakaópor a tetejére

Elkészítés

1A tejszínt megmelegítjük annyira, hogy elolvadjon benne a méz és hozzátesszük a fahéjat és a szegfűszeget. Az étcsokoládét is felolvasszuk és apránként adagolva egybekeverjük a kettőt.

trüffel készítése

2A vajat is felmelegítjük kissé – az jó, ha szoba hőmérsékletű. Az alapanyagokkal 40 fokon dolgozva lesz könnyű dolgunk. Tehát a vajat is és a szilvalekvárt is a keverőtálba tesszük a csokoládés masszánkhoz. Jól összekeverjük az egészet, teljesen homogén állagúra. Használhatunk mixert is hozzá.

3Ezután állni hagyjuk 20-30 percig hűtőben. Igen, először felmelegítettünk mindent, hogy jól összeolvadjanak az ízek, most pedig le kell hűtenünk mert a továbbiakban így lesz könnyebb dolgunk. A következőt csináltam: levágtam egy erősebb műanyagzacskó csücskét (nyomózsákot készítettem) és apró adagokat nyomtam a masszából egy tálra, amelyre zsírpapírt helyeztem. Visszaraktam az egészet újabb negyed órára. A lényege, hogy íz nem lesz olyan “trutymós” a trüffel golyócskák készítése és minden trüffel egyforma méretű lesz.

4Kivesszük a hűtőből és egyesével a kezünkkel golyócskákat gömbölyítünk belőlük, majd meghempergetjük őket kakaóporban.

Száraz, hideg helyen tárolva (hűtőben, kamrában) 2-3 hétig eláll. Ajándéknak is tökéletes!

Egyszerű Trüffel Étcsokoládéval, Szilvalekvárral
5 (100%) 2 vote[s]

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kipróbálom ezt is! Mondjuk szerintem a tejszínt és a csokit lehetne egy edényben felmelegíteni, nem kell külön-külön. Én úgy szoktam, mikor ilyen édességet készítek.
    A zabpelyhes keksz viszont marha jó lett, az nagyon jó recept! A lányom szerint jobb, mint a bolti 🙂

HOZZÁSZÓLÁS

Kérem írja be a hozzászólását!
Kérem írja be a nevét ide

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..